14.01.2022

Prvih 5 mjeseci djelovanja Šantadura – centra baštine i održivog razvoja u Medulinu

U siječnju se obično zbrajaju kilogrami dobiveni za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana i rade planovi za detoksikaciju i zdraviji život. Početak godine je i vrijeme donošenja velikih odluka, motivacije i promjena te otvaranja novih životnih stranica. Ali, prije svakog početka valja zatvoriti prethodno poglavlje.

Stoga kao svojevrstan rezime 2021., i uvertiru u sve što slijedi, iz centra Šantadur ponosno i punog srca iznose i dijele bitne informacije, brojke i fotografije koje ukratko pričaju priču o aktivnostima koje su unutar novog medulinskog centra baštine i održivog razvoja okupile lokalnu zajednicu u kratko vrijeme njegova djelovanja.

Prvi je program održan u stoljetnom dvorištu nekadašnje „Restauracije Zuccon“ (iz 1912. godine, 31. srpnja 2021. A do konca godine, u svega 𝟧 mjeseci u centru Šantadur održano je 15 raznovrsnih i uključivih aktivnosti – 15 susreta sa najmlađima, onima nešto starijima i onima u najboljim godinama, no svih 15, i to je iznimno bitno, ističu iz centra, isključivo javnih za mještane i posjetitelje otvorenih i besplatnih aktivnosti i programa.

U sklopu programa „Glazba i smijeh za dušu i tijelo“ održana su tri događaja koja su po prvi puta dvorište i zelenu površinu uz objekt starog medulinskog vrtića otvorila mještanima, domaćim i stranim posjetiteljima. Prva je u sklopu ovog programa gostovala harfistica Doris Karamatić svojim glazbenim stand up-om “Me, Myself .& Harp”, a potom i kantautorica – promotorica labinjonskog dijalekta, Elis Lovrić. Posljednji je u sklopu ovog programa u svom stand up comedy show-u nastupio pulski komičar Zoran Todorović Todor.

Uslijedio je „1. Medulinski produženi filmski vikend“, u sklopu kojega su na istom mjestu pod zvijezdama održane 2 filmske večeri na otvorenom, s animiranim filmom za djecu te zanimljivim, inspirativnim dokumentarcima za mještane. Početkom rujna održane su dvije vikend radionice izrade murala u kojima su sudjelovali učenici OŠ dr. Mate Demarin Medulin sa profesoricom likovne kulture Mirjanom Konta, a vodila i mentorirala riječka umjetnica i muralistica Jadranka Lacković, umjetničkog imena ojoMAGico. Ona je pak, genijalno i vanvremenski izradila tijekom 1. umjetničke rezidnecije organizirane od strane Šantadura, 1. medulinski umjetnički mural, upravo na ogradnom zidu centra Šantadur.

Potom je na red došla i 1. promocija knjige te književna gošća Marilena Dužman koja je u Medulinu promovirala svoj roman „Haker“, a nakon toga, poručuju iz Šantadura, „zasukali smo rukave kroz 3 radne akcije“. Pod nazivom „Mali i veliki volonteri u akciji“, uključeni su volonteri svih generacija uređivali okućnicu i dvorište centra (čistilo se, farbalo ogradu i zidove, čupalo i sadilo bilje). A medulinske su radne akcije u Šantaduru prijavljene i bile su dijelom dvije velike i važne nacionalne i međunarodne kampanje: #europskitjedanodrživograzvoja2021 i #HRVATSKAVOLONTIRA2021.

U istom tonu održan je 1. dan otvorenih vrata centra Šantadur. Pod nazivom „Dan ekologije i tradicije“, okupio je grupu „malih ekologa“ iz medulinske osnovne škole pod vodstvom učiteljice Jasminke Zović i nešto veće kreativce i likovnjake – učenike viših razreda iste škole, pod vodstvom profesorice Mirjane Konta. Izrađen je i postavljen hotel za kukce i više hranilica za ptice, zasađeno je u zemlju i vaze prekrasno šareno cvijeće, a održana je i radionica oslikavanja platnenih torbi koje su učenici uljepšavali genijalnim kreativnim crtežima i porukama na domaćem, medulinskom dijalektu.

Uslijedile su pripreme za Halloween po domaću odnosno „Medulinske štrigunerije“. Šantadurom su zavladale štrige i štriguni, veliki i mali, i njihov je smijeh, cika i vriska uz genijalnu hranu, fantastične, magične napitke, strašne priče, face painting, polaganje štrigunskoga ispita i druženje svih uključenih zaista oživio centar u događaju sezone.

A za kraj godine i ususret blagdanima okupilo se malo, isključivo žensko društvo u nekoliko generacija. Oslikavalo se ukrase za bor i za život, na radionici izrade ukrasa od slanog tijesta koja je bila posljednja aktivnost provedena u Šantaduru prošle godine. Ukrasi su iz Medulina otišli na Danteov trg u Pulu i bili dijelom akcije prikupljanja donacija udruge Naš San Njihov Osmijeh.

Ovom nesretnom vremenu u dišpet, a ljudskosti, ljepoti življenja i druženja, prijateljstvu, suradnji i zajedništvu glasno i jasno ususret, provedbom svih navedenih aktivnosti ostvarene su ove vrijedne i ozbiljne brojke. U prvih pet mjeseci djelovanja kroz 15 aktivnosti i kroz vrata (odnosno portonćin) centra Šantadur ušlo je 700 sudionika koji su u medulinskom prostoru zajednice plesali, pjevali, smijali se, slušali, gledali, učili, čitali, crtali, farbali, sadili, uređivali, kuhali, pekli, jeli i pili, smijali se… i živjeli… svoju lokalnu zajednicu.

Do svih njih Šantadur i njegove akcije i aktivnosti doprli su zahvaljujući 81 Facebook objavi, 30 priopćenja za medije, sudjelovanju u 8 tv priloga te 7 radio gostovanja.

Da bi se svi programi i aktivnosti pripremili i realizirali, svoje je vrijeme, trud, rad, energiju, volju, ideje, nešto znoja i živaca, poklonilo i u tome uživalo 20tak volontera, tko je koliko u kojem trenutku mogao i želio. Članovi udruga koje su pokrenule centar, Sakramenski, Mutila i Formate te mještani koji su se priključili i uključili u zajedničko djelovanje. A ukupno se njihov angažman i doprinos mjeri sa preko 1000 sati volonterskog rada za lokalnu zajednicu. Rad je to iz ljubavi, one kojom se voli mjesto kojega zovemo domom i prema ljudima koji tu žive, prema onomu što nam je zajedničko i onomu po čemu smo različiti. Prema povijesti i baštini od koje smo satkani i koje želimo čuvati, njegovati i u njima uživati.

Na koncu, iz Šantadura svoje zahvale upućuju Općini Medulin koja je prepoznala ideju i želju te podržala njenu realizaciju kroz sve aktivnosti centra financijski i logistički. Zahvale idu i Turističkoj zajednici općine Medulin koja je financijski podržala ljetni koncertni i zabavni program, kao i Regi Elektriku koji je svojom podrškom uvelike pomogao realizaciji programa Šantadura. Hvala i obrtu Elektro Percan te mesnici Borula. Veliko hvala i svim medijima koji su pratili i prenosili informacije o prvim mjesecima djelovanja centra.

A svim volonterima i svim sudionicima najveće hvala na su – djelovanju u dosadašnjim aktivnostima, a bilo je to… tek prvo poglavlje ove zajedničke priče. Stoga svima zainteresiranima, ovom prilikom i poziv na uključivanje u novo poglavlje koje Šantadur upravo otvara. „Javite se za sve upite, informacije, ideje i prijedloge na centarsantadur@gmail.com. Recite što biste željeli da se novog u Šantaduru desi, ili što biste vi u suradnji s centrom htjeli napraviti. Nit vodilja je – znate to već po nazivu centra – baština i održivi razvoj! Veselimo se i vidimo se kroz 2022. godinu!“, poručuju iz Šantadura.

Udruga SAKRAMENSKI