04.04.2022

Istarska županija financira aktivnosti Ronilačkog saveza Istarske županije sa 120 tisuća kuna

Istarski župan Boris Miletić i tajnik Ronilačkog saveza Istarske županije Aldo Vrbanac potpisali su danas Ugovor o sufinanciranju aktivnosti zaštite i spašavanja na moru i monitoringa i sanacije onečišćenja obalnog područja mora u 2022. godini. Potpisivanju su prisustvovali i pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, službenik koji privremeno obavlja poslove pročelnika u Upravnom odjelu za održivi razvoj Mirko Radolović i potpredsjednik Ronilačkog saveza Lucio Lorencin.

Sukladno ugovoru, u ovogodišnjem proračunu Istarske županije osigurana su sredstva za namijenjena za provedbu aktivnosti zaštite i spašavanja na moru i uz obalu u iznosu od 100.000,00 kuna te za aktivnosti monitoringa i sanacije onečišćenja obalnog područja mora u iznosu od 20.000,00 kn sukladno Kalendaru aktivnosti Ronilačkog saveza Istarske županije od 25 siječnja 2022. godine.

Županijski Ronilački savez osnovan je 1998. godine i okuplja 17 ronilačkih klubova i udruga s područja Istre, čime su pokrivena sva priobalna mjesta. Broji između 700-800 članova. Kako su naglasili tajnik Vrbanac i potpredsjednik Lorencin, Istarska županija podupire rad Saveza od samoga početka što im uvelike pomaže u provođenju aktivnosti, posebice onih koje se odnose na čišćenje podmorja i provođenja vježbi spašavanja na moru. Spomenimo i da Savez djeluje unutar Sustava civilne zaštite Istarske županije, s ciljem priprema i sudjelovanja u otklanjanju posljedica katastrofa i velikih nesreća.

Prilikom susreta bilo je govora i o admiralskom broda Vis, koji je nakon potapanja uz zapadnu obalu Kamenjaka, pretvoren u jedinstvenu ronilačku atrakciju.