05.05.2022

Ukrajinski film „Donbass“ u Kinu Valli povodom obilježavanja Dana Europe 9. svibnja

U povodu obilježavanja Dana Europe u Kinu Valli će se, 9. svibnja s početkom u 19 sati, prikazati ukrajinski film „Donbass“ redatelja Sergeya Loznitsa. „Donbass“ je crnohumorni antiratni film o apsurdima, okrutnosti, korupciji, beznađu i preživljavanju. U istočnoukrajinskoj regiji Donbass odvija se hibridni rat koji uključuje otvoreni oružani sukob uz ubojstva i pljačke masovnih razmjera od strane separatističkih bandi. U Donbassu se rat naziva mirom, propaganda se izgovara kao istina, a mržnja se proglašava ljubavlju. Putovanje Donbassom odvija se u slijedu čudnih avantura, gdje se groteska i drama isprepliću jednako kao i život i smrt. Ovo nije priča o jednoj regiji, jednoj zemlji ili jednom političkom sustavu, već priča o svijetu izgubljenom u post-istini i lažnim identitetima. 

Film je u sekciji Un Certain Regard osvojio nagradu za najbolju režiju (Cannes Film Festival, 2018.), te Srebrnu piramidu, poznatu i kao Posebnu nagrada žirija za najbolju režiju, na 40. međunarodnom filmskom festivalu u Kairu.

Cjelokupni prihod od ulaznica bit će preusmjeren Crvenom križu Pula za pomoć izbjeglim osobama iz Ukrajine koje su svoje utočište trenutačno pronašli u Hrvatskoj.