„Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće“ 25. ožujka 2018. u Paladnjakima

Manifestacija „Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće“ održati će se 25. ožujka 2018. u Paladnjaki nedaleko Žminja u „Agroturizmu Paladnjaki“ od 14 do 21 sati.

Promocijom i održavanjem ove manifestacije, nastoji se sačuvati i njegovati lokalna tradicija te potaknuti vrednovanje autohtonih slastica i tradicionalne blagdanske hrane koja se priprema u našim krajevima. Posjetitelji će se podsjetiti na ne tako davna vremena kada je običaj pečenja pince imao veliku važnost prigodom slavljenja Uskrsa. Iako je još uvijek neizostavan dio uskršnjeg objeda, sve su rjeđa domaćinstva u kojima se peče domaća pinca. Svi posjetitelji moći će vidjeti što se jelo za Uskrs (uskrsni doručak). Vrijedne domaćice iz cijele Istre izložit će svoje pince i uskrsne kolače koje će se moći degustirati. Kraj ognjišća domaćice će pokazati kako se nekad mijesila i pekla pinca pod čerepnjon, a moći će se dobiti i recept. Poseban kutak rezerviran je za lokalne proizvođače koji će prodavati svoje proizvode također vezane uz uskrsni stol.

Domaćice Zdenka Jakus, Sara Mužina, Gracijela Damijanić, Kristina Radetić Bertetić i predstavnice Udruge umirovljenika Žminj demonstrirat će ispred ognjišća kako se priprema pinca i peče ispod čeripnje, a podijelit će i svoje recepte.  Svake godine u pripremanju pinci okušaju se i gosti.  Manifestaciju će svojim nastupom oplemeniti Folklorno društvo Cere, Osnovna škola Vladimira Gortana Žminj i Dječji vrtić Rapčići, a za dobru zabavu pobrinut će se Krainer kvintet.

Pozivaju se svi zainteresirani da donesu pince, uskrsne kolače i oslikana jaja na izložbu kako bi prezentirali običaje svog kraja. Za svakog sudionika izložbe pripremit će se simboličan poklon i zahvalnica, a žiri u sastavu: prof.kuharstva Franko Milotić, Josip Modrušan predstavnik Udruge umirovljenika Žminj, Dorijana Roce (Izo Balići) te Linda Juraković docentica znanosti izabrati će i nagraditi „Najštabeleju pincu“, „Najštabeleji vazmeni kolač“ te „Najlepče piturano jaje“. Nakon proglašenja najboljih, kolače i pince moći će se degustirati. Uskrsne slastice, pince, uskrsni kolač ili jaje može se donijeti Paladnjake 25.3.2018. u terminu od 12,00 do 14,00 sati.

Prijave za sudjelovanje na izložbi može se slati na e-mail: tzzminj@zminj.hr  ili nazvati na tel. 0911846251.

Već tradicionalno, održat će se turnir u pičenju jaja, a pobjednika nagraditi špaletom!

Prošle godine u suradnji s Etnografskim muzejom Istre pokrenut je projekt „Vazmene užanci”, a povodom ovogodišnje manifestacije izašla je knjižica koja govori o očuvanju tradicijskih vrijednosti, običajima i značaju samog blagdana Uskrsa, a poseban dio čine recepti prikupljeni od naših domaćica. Autorica teksta je Mirjana Margetić, izdavač Etnografski muzej Istre, a suizdavač Turistička zajednica Općine Žminj.

Više o manifestaciji može se pronaći na facebook stranici: Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće.

Organizatori manifestacije su TZO Žminj i Općina Žminj.