Pula je postala lider u digitalizaciji javne uprave

 

Popularni portal gradonačelnik.hr koji se specijalizirao za praćenje rada lokalne i regionalne odnosno područne samouprave, objavio je istraživanje Zavoda za gradski promet Fakulteta prometnih znanosti  o pametnim gradovima u Hrvatskoj. Po do sada postignutim rezultatima Grad Pula je danas primjer dobre prakse po pitanju pametnih gradova te je postao grad lider u digitalizaciji javne uprave. Članak portala gradonačelnik.hr prenosimo u nastavku:

„Projekt pametnih gradova postaje sve vidljiviji i značajniji prilikom rasprave o razvoju gradova – tako su inovativan i učinkovit pristup upravljanja gradom, što bi značilo njegovim resursima i javnim uslugama, te razna digitalna rješenja kojima je cilj građane približiti samom upravljanju u fokusu onih koji svoje gradove žele nazivati „pametnima“.

Grad koji je po mnogo čemu lider među hrvatskim lokalnim sredinama – Pula, među prvima je započeo i s pametnim rješenjima kojima je pojeftinio, a povećao efikasnost gradske uprave.

Naime, Pula je još 2007. godine bila prvi grad u Hrvatskoj koji je započeo proces uvođenja elektroničkog poslovanja u svakodnevni rad gradske uprave. Na taj se način smanjila papirnata birokracija, ubrzao se način rješavanja predmeta, a građanima su omogućene znatne uštede vremena i novaca. Sustav se od tada konstantno nadograđuje novim, inovativnim rješenjima. Primjerice, nakon e-Poslovanja uvedene su usluge poput e-Vrtića, odnosno elektroničkog upisa djece u dječje vrtiće, čime je roditeljima olakšan upis, sniženi su troškovi, a cijeli je proces znatno jednostavniji, pravedniji i transparentniji.

Grad Pula svojim sugrađanima preko usluge e-Račun omogućava mjesečno plaćanje računa za dječje vrtiće, komunalnu naknadu, vodu, plin, potom za otplatu stanova u vlasništvu Grada Pule te za plaćanje računa gradskog komunalnog poduzeća, pri čemu građani mogu uštedjeti do 70 posto sredstava. Uslugom e-Predmet građani mogu u svakom trenutku jasno saznati u kojoj je fazi rješavanje njihovog predmeta. S ciljem uključivanja građana u donošenje ključnih odluka u razvoju grada, Pula provodi i e-Konzultacije, a kad je riječ o proračunu kao najvažnijem gradskog dokumentu, Pula pored e-Konzultacija provodi i javne tribine po svim gradskim mjesnim odborima. Aplikacijom e-Proračun omogućena je aktivna participacija i olakšana je suradnja s gradskom upravom, a sam proračun bliži je mlađoj populaciji. Tu je i aplikacija pod nazivom Pula na dlanu koja na jednom mjestu na jednostavan i interaktivan način građanima pruža potpunu sliku o gradu. Građani svoje sugestije, prijedloge i primjedbe mogu prijaviti i putem aplikacije SmartPula.

Pored navedenih, Grad Pula „pametna“ rješenja koristi i kad je riječ o urbanom razvoju grada. Tako je na najfrekventnijim gradskim lokacijama već godinama dostupna besplatna mreža gradskog interneta PulaFreeAir koja se sustavno razvija, a područje pokrivenosti se konstantno širi. Mreža besplatnog interneta uvedena je i u svim autobusima javnog gradskog prijevoza Pulaprometa, a besplatno korištenje bežičnog wi-fi interneta omogućeno je i svim posjetiteljima sportskih objekata kojim upravlja gradsko trgovačko društvo Pula sport.

O budućim „pametnim“ planovima i projektima razgovarali smo s gradonačelnikom Pule, Borisom Miletićem: „Uz širenje postojećeg sustava električnih bicikli kao alternativnog načina prijevoza u gradu kojeg smo nazvali Bičikleta, pokrećemo i projekt pod nazivom Pametna ruta 308 čime ćemo povezati centar grada s okolnim prirodnim očuvanim krajolicima i nadovezati se na već umreženi sustav biciklističkih ruta. Projekt je upravo ovih dana započeo postavljanjem pametnih klupa s nadstrešnicama sa solarnim napajanjem punjača za mobilne uređaje i stanicama za punjenje električnih bicikli koje imaju ugrađen priključak s različitim utičnicama za razne vrste električnih bicikli te nosačima za bicikle. Nadalje, s komunalnim poduzećem Pulaparking, razvijamo „smart“ parking aplikaciju kojom će se omogućiti rezervacija parkirnog mjesta na željenom parkiralištu u gradu. Isto tako, radimo i na uvođenju mogućnosti elektroničkog plaćanja niza gradskih usluga i to ne samo za fizičke već i za pravne osobe što će uvelike ubrzati način i omogućiti veću efikasnost naplate. Pri samom kraju smo i s razvojem još jedne inovativne internet aplikacije za pomoć pri odvajanju različitih kategorija komunalnog otpada koja će uskoro biti predstavljena“.

Ovdje treba istaknuti i mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja koje financira Europska unija, u sklopu kojeg je Puli kao centru urbanog područja na raspolaganju iznos od 229 milijuna kuna. „Novi mehanizam omogućit će značajan razvojni iskorak kroz projekte koji se odnose na povećanje kvalitete življenja stanovnika cijelog urbanog područja te na povećanje kvalitete infrastrukture. Konkretno, u planu je obnova i modernizacija javnog gradskog prijevoza što će se ostvariti nabavkom suvremenih ekoloških autobusa i izgradnjom punionice na prirodni plin čime će se doprinijeti boljoj usluzi, ali i očuvanju okoliša. Također, uspostavit će se i poduzetnički inkubator, odnosno edukativni centar za poduzetničko i cijelo životno učenje“, objasnio je Miletić.“