Marčana proslavila Dan općine

'Dan općine za nas je važan dan – jer slavimo našu zajednicu, ono što smo zajedno postigli i vrijednosti koje nas vežu. S velikom zadovoljstvom mogu reći da se ponosim našim načinom života, jer naše društvo počiva na zdravim temeljima. Prije gotovo godinu dana dobio sam povjerenje većine mještana za upravljanjem razvojem naše općine. Svjestan sam važnosti i odgovornosti koje nosi dužnost načelnika', rekao je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Marčane načelnik Predrag Pliško. Svečana sjednica održana je u povodu Dana općine Marčana.

‘Izgradili smo s Hrvatskim cestama jugoistočni dio obilaznice Marčane, adaptirali ambulantu u Marčani zajedno s Istarskim domovima zdravlja, završili kružni tok na Križu, uredili sportsku dvoranu u Društvenom domu u Krnici, djelomično smo uredili rivu u Krničkom portu zajedno s Lučkom upravom, ogradili dječja igrališta u Marčani i Peruškima, te opremili dječje igralište u Filipani, opremili šetnicu u Dugoj uvali komunalnom opremom i opremom za sportsku rekreaciju, uredili parkiralište u Dugoj uvali, kao i protupožarnu stazu od Sv. Mikule do Kalavojne, poznatiju kao Stazu Stjepana Hausera. Asfaltirali smo dijelove nerazvrstanih cesta prema moru, što nastavljamo i ove godine.  Povećali smo naknadu za troškove stanovanja na zakonski maksimum za korisnike koji ostvaruju to pravo putem Centra za socijalnu skrb, podigli smo visinu naknade za Božićne blagdane s 250 na 300 kuna za njegovatelje i roditelje njegovatelje, povećali smo naknade sudionicima Domovinskog rata i NOR-a s 500 na 600 kuna  mjesečno, ublažili smo kriterije po visini cenzusa prihoda po kojem se dobivaju još neke pogodnosti  – javni prijevoz, stipendije…, podigli smo jednokratnu novčanu pomoć za rođenje djeteta s 1.500 na 2.500 kuna. Pokrenuli smo glasilo Općine – Marčanski list. Zaposlili smo komunalnog redara i očekujemo da će se uvesti reda u području građevine i prometa. Riješili smo prijevoz u vrijeme kada redovne autobusne linije ne voze’, nabrajao je u kratkoj inventuri jednogodišnjeg rada načelnik Pliško.

Kazao je također kako općina u ovoj godinu u infrastrukturne projekte planira utrošiti devet milijuna kuna, a sve kako bi stanovnici ove općine živjeli bolje. Najavio je i rekonstrukciju ceste kroz Loboriku, te početak izgradnje fekalne kanalizacije u tom naselju, kao i rekonstrukciju dijela lokalne  ceste do Krničkog porta i izgradnju nove vodovodne mreže od Krnice do Krničkog porta.

Općinskim čelnicima i politici koju vode ipak su najvažniji ljudi, pa će općina kazao je Pliško nastaviti  s programom socijalne osjetljivosti. Uz ostalo, kazao  je kako su zajedno s Istarskom strankom umirovljenika te susjednim općinama Savičentom i Barbanom, Crvenim križom i Centrom za socijalnu skrb krenuli u pripremu programa „Pomoć u kući“ koji će biti namijenjen starijim i nemoćnim osobama

‘Rast i razvoj naše općine moramo temeljiti na promociji i razvoju kulture, poljoprivrede i turizma te malog i srednjeg poduzetništva’, rekao je Pliško. Najavio je i izgradnju punionice za e – bicikle, te skoro otvorenje Kuće biciklizma u Loboriki. U turističkoj 2017. godini  na području Marčane ostvareno je oko 325 tisuća noćenja, a želja je općinske vlasti da ova općina i dalje bude prepoznata po svojim ljepotama i netaknutoj prirodi što se neće kositi s razvojem turizma.
Pliška posebno žalosti, i kako je rekao protiv toga će se boriti svim sredstvima je nelegalna gradnja.

‘Mi smo od prvog dana učinili sve što je u našoj moći, a sad je vrijeme da država učini svoje jer je ona jedina koja ima potrebne alate. Zbog bespravne gradnje ne možemo pružati kvalitetan razvoj domicilnom stanovništvu, jer moramo se brinuti i o nametnutim obvezama legalizacijom bespravnih objekata’, naglasio je Pliško.

Načelnik Marčane pobrojao je dio projekata na koje su usmjerene daljnje aktivnsti općine. Pa je tako gradnja vrtića prioritet, iako su nedavno kao i mnogi drugi, dobili negativan odgvor s natječaja na kojem su ovaj projekt kandidirali.
‘Ozbiljno smo se okrenuli EU fondovima kao izvoru financiranja brojnih projekata. Odlučni smo iskoristiti sve mogućnosti koje nam pruža Europska unija, za što imamo potrebno znanje, volju i iskustvo’, kazao je Pliško.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i općinska priznanja. Svjetski poznatom violončelistu i članu dua 2Cellos Stjepanu Hauseru dodijeljena je Nagrada općine. Stjepan je kao što je poznato rakljanskih korijena i često bravi u ovom mjestu. Na sjednici ga nije bilo, pa je nagradu preuzeo njegov otac Mario, koji je kazao kako će Stjepan 5.985 kuna koje mu je općina dala darovati školi u Krnici. Nagrada općine uručena je i Eliju Radeki, vlasniku trgovačkog društva Kalavojna za postignute rezultate u poljoprivrednoj proizvodnji, preradi i plasmanu vina i maslinovog ulja.

Odlukom Općinskog vijeća Oliver Dragojević nosi titulu počasnog građanina, svima je uputio zahvalu i pozdrave, a titulu počasnog građanina Marčane  ponio je zahvaljujući osobnom doprinosu razvoju manifestacije “Rakljansko kulturno ljeto” i promociji rakljanskog kraja. Mnogi još pamte njegove koncerte na sv.  Agnezi. Marčana ima još jednog počasnog građanina to je Janko Crljenica, a ovu je čast dobio zbog izuzetnog dostignuća u dijalektalnom pjesništvu i osobnom doprinosu promociji marčanskog lokalnog govora i identiteta. Nakon 25 godina uspješne glazbene karijere, pjevač Alen Vitasović iz Orbanići Svečanu će povelju općine primiti za veliki doprinos popularizaciji glazbenog izričaja na istarskom dijalektu. Vitasović nije bio na sjednici, ali će mu povelja biti uručena 1. svibnja kada se u Orbanićima održava tradicionalna Trka na tovari koja ove godine slavi 50. obljetnicu.

Svečanoj sjednici Općinskog vijeća, koju je vodio njezin predsjednik Denis Diković, nazočili su načelnici susjednih općina, zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek, zamjenik župana Fabrizio Radin, načelnici prijateljskih općina Andrijaševci i Generalski stol te Tedi Lušetić pročelnik Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba.