Obilježen Dan Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli

Prigodnom svečanošću i dodjelom nagrada i priznanja zaslužnim profesorima i najboljim studentima, jučer je u pulskom Domu hrvatskih branitelja obilježen Dan Sveučilišta Jurja Dobrile, a u ime Grada Pule brojne ugledne uzvanike pozdravio je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

„Naše pulsko Sveučilište jedno je od najmlađih u državi i zbilja mi je drago vidjeti kako se razvija i raste iz godine u godinu. Grad Pula od samog je početka snažno podržao osnivanje pulskog Sveučilišta, kasnije i izgradnju sveučilišnog kampusa jer smatramo da Istra zaslužuje imati svoj centar znanja, a Pula se svakim danom sve više pretvara u pravi studentski grad. Kroz svoju strategiju razvoja, Grad Pula definirao je strateške prioritete među kojima je upravo jačanje i razvijanje ljudskih resursa kao i razvijanje gospodarstva temeljenog na znanju“, poručio je među ostalim pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Čestitke je uputio i istarski župan Valter Flego navevši važnost kvalitetnog obrazovanja kao pretpostavke rasta i razvoja cjelokupnog društva. Okupljene je pozdravila i izaslanica premijera i ministrice znanosti i obrazovanja Branka Ramljak te biskup porečki i pulski Dražen Kutleša koji se u govoru podsjetio značaja Jurja Dobrile po kojemu pulsko sveučilište nosi ime. Rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Alfio Barbieri istaknuo je pak kako se od prvog dana osnutka, Sveučilište neprestano razvija, upisuje sve veći broj studenata i postaje prepoznatljivo mjesto znanja usko povezano sa širom zajednicom. Sveučilište Jurja Dobrile u Puli osnovano je 29. rujna 2006. godine, a Dan Sveučilišta obilježava se upravo jučerašnjim danom, 16. travnja na dan rođenja Jurja Dobrile.  Sveučilište danas čine Fakultet ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković”, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Filozofski fakultet, Muzička akademija u Puli, Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, Fakultet informatike u Puli, Odjel za prirodne i zdravstvene studije, Odjel za tehničke studije, Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma, Centar za kompetencije u obrazovanju, Sveučilišna knjižnica te Studentski centar.