Grad Pula s više od 300 sadnica planira obogatiti zelene gradske površine

Povodom Dana planete Zemlje 22. travnja, mališani Eko dječjeg vrtića Topolino i pulski gradonačelnik Boris Miletić zasadili su tri nova stabla platane i jedno stablo nešpule na dječjem igralištu na Gregovici. Finalizacija igrališta se očekuje krajem svibnja, a dotad će se dodatno obogatiti i ambijentalnim vrstama trava i grmljem.

Na današnjoj akciji sadnje, djeca su pokazala visoku razinu ekološke osviještenosti te zadovoljstvo što i sami sudjeluju u uređenju igrališta na kojemu će provoditi brojne popodnevne sate.

„Drago mi je što imam priliku saditi s najmlađima, i to baš na dječjem igralištu, te me izuzetno veseli činjenica da sadržajima uspješno obogaćujemo zone namijene našim najmlađim sugrađanima. Siguran sam da će djeca brinuti i paziti na ova stabla dok se budu igrala na igralištu, a izrazito je zanimljivo koliko možemo od njih učiti o prirodi“, istaknuo je Miletić te dodao da u održavanje i uređenje dječjih igrališta Grad Pula godišnje uloži više od milijun kuna.

Uz već započeto uređenje parkova i zelenih površina na području grada, povoljniji proljetni vremenski uvjeti najava su još intenzivnije sadnje i obogaćivanja zelenih oaza. U samo posljednjih 10 godina, na području Pule je posađeno je više tisuća stabala, grmova i trajnica, čime se značajno smanjila emisija CO2 a. Na taj je način grad prikladno uređen i dotjeran te se dodatno osiguravaju uvjeti za održivi razvoj grada.

„U narednom razdoblju, na više lokacija na području grada Pule, posadit će se više od 300 komada raznih vrsta stabala, polustablašica i grmova koji će dodatno obogatiti zeleni fond grada“, kazao je Miletić te dodao kako se za nabavu  i sadnju novog sadnog materijala godišnje izdvoji oko 350 tisuća kuna.

Cjelovita rekonstrukcija dječjeg igrališta na Gregovici izvodi se na inicijativu Mjesnog odbora Gregovica. Postojeća igrala i dotrajala ograda uklonjeni su te su postavljene nove sprave. U tijeku su radovi na izradi podloge od poroznog betona na koji će se postaviti lijevana višebojna antistres podloga, a od poroznog betona kao završne obrade izvest će se i staze unutar igrališta.

Dok se djeca budu igrala na igralištu visokog standarda sigurnosti, roditelji će ih moći bezbrižno promatrati s klupica sa i bez naslona i stolovima, koji će se postaviti na više lokacija unutar igrališta. Postavit će se i košarice za otpatke te ostala urbana oprema. Dodatnoj će sigurnosti i kvaliteti igrališta doprinijeti i metalna ograda. Vrijednost investicije iznosi nešto više od pola milijuna kuna.