Treći po redu Svjetski dan plesa ove srijede u Medulinu

Na konferenciji za novinare, održanoj u ponedjeljak 23. travnja 2018. u općinskoj vijećnici u Medulinu,  voditeljica Plesnog studija Pirueta Medulin Paola Šimunović, uz donačelnika Općine Medulin Damira Demarina te pročelnicu Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Suzanu Racan Stern,  najavila je treći po redu Svjetski dan plesa u Medulinu, a koji će se održati ove srijede 25. travnja u 18 sati na rivi u Medulinu.

Medulinska će se riva tako treću godinu za redom pretvoriti u pravi plesni podij. Obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana plesa uz plesnu manifestaciju i bogat program  organiziraju Plesni studio Pirueta iz Medulina i Općina Medulin.

Tom će se prilikom na medulinskoj rivi kod fontane publici predstaviti 11 plesnih studija, odnosno skupina, koje su za ovu priliku pripremile i posebne koreografije. Nastupiti će Plesni studio Pirueta Medulin, Plesni studio Saltatrix, Plesni studio Plesaoničica – DND Pula, Plesni studio Sense & Dance, Plesni studio Rosso Latino, Umjetnička škola Poreč – Odjel suvremenog plesa, Društvo naša djeca Vodnjan, Dječji vrtić Medulin, Dječji vrtić Sunčica iz Banjola, Dječji vrtić Ciciban iz Medulina i 4. razred OŠ dr. Mate Demarina Medulin.

Ukupno će nastupiti rekordan broj od čak preko 230 plesača i plesačica raznih uzrasta. Oni će slaviti ples i pokret kao umjetnost, ali i kao dio naše svakodnevice. Publika će također imati priliku aktivno se uključiti u drugi dio plesnog programa, od 19.30 do 20.30 sati, kada je na rasporedu Zumba® fitness pod vodstvom instruktorice Marine Lorencin (ZES™).

Voditeljica Plesnog studija Pirueta Medulin Paola Šimunović rekla je na konferenciji za novinare i kako je došlo do toga da se  Svjetski dan plesa obilježava upravo u Medulinu.

– U Medulinu je plesna scena vrlo aktivna već godinama, imamo zaista puno plesača te smo zajedno s Općinom Medulin i došli do ideje obilježavanja  Svjetskog dana plesa. Inače se taj dan obilježava 29. travnja, no mi smo odlučili ove godine organizirati ga nešto ranije. Od samog početka ovog obilježavanje manifestacija je bila vrlo uspješna, pa kroz godine imamo sve više i više plesača, zbog čega smo zaista jako zadovoljni. Vjerujem da će manifestacijom također biti zadovoljni i svi posjetitelji koji se odluče u srijedu doći na medulinsku rivu, te ih stoga i ovim putem pozivam da nas posjete u što većem broju, rekla je Šimunović

Cilj ove, svake godine sve veće manifestacije, je da plesom, osmjehom i pozitivnom energijom pošalje poruku zajedništva, vođenu osnovnom idejom Svjetskog dana plesa, a ta je da se na taj dan podsjeti javnost na ovaj umjetnički oblik te uživa u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

Organizatori stoga pozivaju sve mještane i zainteresirane posjetitelje da se pridruže i uživaju u plesu, glazbi te druženju na otvorenom uz more u Medulinu!

U slučaju lošeg vremena program će se održati u sportskoj balon dvorani OŠ dr. Mate Demarin u Medulinu.

Međunarodni odbor UNESCO-a za ples pokrenuo je inicijativu te se od 1982. godine 29. travnja slavi kao Svjetski dan plesa. Kao datum je odabran dan rođenja začetnika modernog baleta Jeana Georgesa Noverrea, francuskog baletnog plesača, koreografa i baletnog teoretičara (Pariz, 29.4.1727. – Saint Germain-en-Laye, 19.10.1810.), prozvanog Shakespeareom plesa, koji je za života kao koreograf stvorio više od 150 djela, koja nažalost nisu sačuvana. Zbog radikalnih reformi opisanih u Pismima o plesu i baletu (Lettres sur la danse et sur les ballets, 1760.) u kojima je odbacio dotadašnju ulogu plesa kao zabave u operi i pisao o baletu kao mogućoj istinskoj drami sa sadržajem i osjećajima, Noverre se smatra najznačajnijim imenom u baletnoj povijesti. Poštujući njegove reforme, 1958. godine je u Stuttgartu osnovana te otad djeluje Noverre Society, udruga  za promicanje i podupiranje mladih koreografa suvremenih baleta.