Međunarodni dan jazza u Puli

Ovog travnja Pula postaje dio međunarodnog pokreta i ulazi u elitno društvo gradova koji obilježavaju  Svjetski dan jazza!

Prvi po redu “Blagdan jazza” potpisuje Udruga Kulturna Inicijativa, uz podršku Grada Pule i Turističke zajednice grada Pule. U studenom 2011. godine Generalna konferencija UNESCO-a je
povodom važne uloge jazz glazbe u svjetskom razvoju kulture, datum 30. travnja proglasila  Međunarodnim danom jazza.

Stvoren kako bi privukao pozornost na jazz kao fenomen koji promiče  međusobno razumijevanje među ljudima, Međunarodni dan jazza se ove godine obilježava kroz 263
manifestacije u 81 zemlji, među kojima je i Hrvatska. Veliku dvoranu Doma Hrvatskih Branitelja će 30. travnja s početkom u 20 sati prožeti osjećaj neobjašnjive  ugode i potpune relaksacije za koju je zaduženo šaroliko društvo glazbenika. Roy Young s Jamajke i Oleg  Kireyev iz Rusije uz domaće snage Dušana Kranjca, Nenada Mirta, Zvjezdana Ružića i drugih.

Roy Young, živući glas Jamesa Browna, mahniti groove i pravi “crni vokal” koji doslovno prodire u srce  slušatelja. Neobuzdani temperament, energija i potpuna predanost na pozornici – nadahnjuju i vesele svih  koji su ikada slušali ovog gurua soul glazbe. Profinjena melodičnost stvorena dihotmijom očaravajućeg  zvuka saksofona i baršunastog glasa koji plijeni pažnju… Oleg Kireyev i Roy Young – pravi show vrhunskih  umjetnika koji se pamte.
Ne propustite proslaviti jazz u pulskom DHB-u!

Ulaznice po cijeni od 60,00 kn dostupne su na svim prodajnim mjestima i u sustavu Eventim, te sat  vremena prije početka koncerta na ulazu u dvoranu.

ROY YOUNG (JAZZ, SOUL, VOKAL) JAMAJKA
Roy Young je energični soul pjevač sa zaista jedinstvenim i nezaboravnim glasom! Rođen je u brdima Jamajke u straćari bez tekuće vode i struje, a njegova ljubav prema soul glazbi pojavila se u najranijem uzrastu. U dobi od 13 godina preselio se u Veliku Britaniju, dok je s 15 godina napustio školu i krenuo na put s deveteročlanim bendom. Njegov je glas jedinstven i izražen. Bit ćete impresionirani njegovim stilom i  pristupom svakoj pojedinoj izvedbi. Roy Young je jedan od najvećih vokalnih talenata našeg vremena.

OLEG KIREYEV (SAKSOFON, JAZZ) RUSIJA
Kireyev živi i djeluje na relaciji Europa – New York. Njegova diskografija obuhvaća petnaestak albuma  različitih žanrova jazz glazbe. Rođen je u Baškiriji (Ural, Rusija). Glazbenu karijeru je započeo jazz glazbom  s elementima baškirske narodne glazbe na prijelazu 80-ih i 90-ih godina, pohađao je jazz školu radeći nekoliko godina u Poljskoj, a domovinu jazza – Ameriku – osvojio je etno-jazz projektom „Feng Shui Jazz  kazališta“. Za taj projekt je također dobio prvu nominaciju “Grammy” 2008 godine.
Kao i mnogi veliki jazz glazbenici, Oleg se ne boji eksperimentirati u klasičnom jazzu s malim sastavom, paralelno razvijajući projekte u području etno jazza, world glazbe i smooth jazz-a što mu dopušta da  ostane zamijećen kod vrlo raznolike publike. “Nevjerojatno čvrst, pun entuzijazma, stiliziran i  visokokvalitetan”, kažu za zvuk njegovog saksofona Amerikanci. “Energija – kolekcionarska, fleksibilnost – nevjerojatna. Obrazovanost – širokog spektra”, kažu Rusi.