Otvorena obnovljena zgrada Dijagnostike Opće bolnice Pula

Danas je službeno otvorena obnovljena zgrada Dijagnostike Opće bolnice Pula te su pušteni u rad novi CT te Magnetna rezonancija. Uređaji su dobavljeni prema popisu medicinske opreme za potrebe Nove bolnice u Puli a nakon provedenog javnog natječaja 2015. godine. Na provedenom natječaju odabran je dobavljač Siemens za oba uređaja. MSCT uređaj je ukupno drugi CT uređaj u OB Pula dok je MR prvi uopće u Istarskoj županiji a koji je u vlasništvu javne zdravstvene ustanove.

Ovi uređaji vrijedni više od 13 milijuna kuna unaprijedit će dijagnostički standard, skratit će liste čekanja te pacijenti iz Istre više neće morati putovati u druge kliničko-bolničke centre zbog specijalističkih pregleda. To se posebno odnosi na uslugu MRI-a, primjerice MR dojki, MR mozga, MR osteoartikularnog sustava, MR abdomena (MRCP; MR eneterokolografija). MSCT 128-slojni osim standardne dijagnostike imat će i kardiološki program te će služiti u dijagnostičke svrhe kardiovaskularnih bolesti (MSCT koronarografija). Oba uređaja smještena su u Odjelu za radiološku dijagnostiku u novo adaptiranom objektu „Dijagnostike“. Radi se o faznom otvaranju odjela na način da se odmah kreće sa najbitnijim pregledima dok će se puno opremanje i postavljanje ostatka nove opreme, kao što je ona za angiografiju dogoditi u što kraćem vremenskom roku. Na Odjelu radiologije zaposleno je 14 specijalista radiologa (od toga 4 subspecijalista), 3 specijalizanta, 21 inžinjer medicinske radiologije, 6 medicinskih sestara te 8-ero djelatnika zajedničke podrške i administracije. Rukovoditeljica Odjela je Vinka Kos, dr.med dok je glavni inžinjer je Nikica Kovačević, ing.med.rad. Na godišnjoj razini kroz Odjel radiologije je provedeno po DTP postupcima oko 120 000 pregleda od čega MSCT 14 500 (na 1 uređaju). Na dnevnoj razini napiše se oko 340 nalaza.

Objekt Dijagnostike adaptiran je u okviru radova na izgradnji i opremanju Nove bolnice u Puli. Vrijednost radova je trinaest milijuna kuna. Opseg adaptacije obuhvatio je: zamijenu postojeće keramike linoleumom te PVC podlogama (osim hodnika); adaptaciju radnih prostora (liječnika, biokemičara, tehničara); zamjenu vanjske i unutarnje bravarije; zamjenu vrata s olovnom zaštitom; osuvremenjena informatička mreža; uređen okoliš i pristupne ceste uz prilagodbu pristupa osobama sa smanjenom pokretljivosti te je očišćena vanjka kamena fasada.