Na Portarati u Puli obilježen Međunarodni praznik rada

U utorak, 1. svibnja,  tradicionalnim je polaganjem vijenaca na spomen ploču palim radnicima 1920. godine na Trgu Portarata obilježen 1. svibanj – Međunarodni praznik rada. Okupljene je pozdravio zamjenik gradonačelnika Grada Pule Robert Cvek koji je istaknuo važnost obilježavanja današnjeg dana podsjetivši kako je na istome mjestu četvero radnika 1920. godine poginulo u demonstracijama tražeći svoja radnička prava. Osvrnuo se i na današnju situaciju oko Uljanika kazavši kako će se sve napraviti za zadržavanje radnih mjesta te kako su u današnje vrijeme prava radnika preniska, ali zajedničkom borbom vjeruje da će se stvoriti pozitivna klima i uvjeti za rad i stvaranje.

“ U Pulu i Istru se sve više ljudi doseljava, ali žalimo za svakim puležanom i istrijanom koji se odlučio napustiti svoju hižu i zemlju.” dodao je Cvek i poželio svim Puležankama i Puležanima sretan praznik rada. Polaganju vijenaca pridružio se i pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić i zamjenik istarskog župana Fabrizio Radin te predstavnici sindikata. Predstavnici Sindikata, Denis Buršić, predsjednik Sindikata lokalnih službenika i namještenika, Rajko Kutlača, voditelj pulskog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije i Boris Cerovac predsjednik Jadranskog sindikata osvrnuli su se na tešku gospodarsku situaciju u zemlji te poručili kako se svi zajedno trebamo boriti za bolje sutra.

Nakon prigodnih govora predstavnici Grada i sindikata položili su vijence na spomen ploču palim radnicima koji su 1920. godine na Portarati pali kao žrtve prvosvibanjskih demonstracija. To su bili Luigi Lebek, Francesco Mrzljak, Odone Schmelzer i Francesco Sponza. Uslijedio je nastup zbora Lino Mariani te Puhačkog orkestra Grada Pule, a svim sudionicima programa i mnogobrojnim prolaznicima podijeljeni su crveni karanfili koji simboliziraju prvi svibanj.