U Orbanićima održana 50. trka na tovari i proslava praznika rada

Mještani sela Orbanići i boćarski klub Orbanići, uz pomoć Općine Marčana i Turističke zajednice općine Marčana, 1. svibnja organizirali su jubilarnu 50. Trku na tovari i proslavu Praznika rada. Najstarije je to događanje takve vrste u Istarskoj županiji kojeg su pohodili brojni mještani i njihovi prijatelji. Na ovogodišnjoj utrci, nastupilo je sedam jahača na tovarima, a prvo je mjesto osvojio Samir Vitasović, na tovarici Đini, on je bio nešto bolji od drugoplasiranog Patrika Vitasovića, koji se nadmetao na tovarici Lili. Treće mjesto osvojili su Dean Vitasović i Runi.  Utrku je završilo pet jahača, dok dvoje njih nije uspjelo stići do cilja. Jer, tovar je ipak tovar i ne sluša uvijek svoga jahača.

Uoči trke u programu koji je započeo u poslijepodnevnim satima svoje su snage najprije odmjerili pljočkari iz PK Pusti, PK Agroturista, PK Škira i PK 45. Paralele. Održan je i okrugli stol na temu “Od uzgoja do konzumacije mesa od tovari”. Od Gorana Šubare, voditelja Centra za održivi razvoj stočarstva iz AZRRI-ja čulo se kako je na području Istre registrirano 700 magaraca, što je zapravo jako malo, ali i znatno više nego prije desetak godina. Na okruglom stolu razgovaralo se i o tome kako uzgoj magarca učiniti održivim i kako društvo u tome može pomoći. To je moguće prije svega da se osigura dovoljno površina za pašnjake, potom valja i u prostornim planovima omogućiti prostor za uzgoj životinja. Potrebna je i valorizacija proizvoda od magaraca, prije svega mlijeka i mesa, a treba osigurati i njihovu zastupljenost u kvalitetnim ugostiteljskim objektima. Jedan od načina da se nastavi s uzgojem tovara jesu i manifestacije na kojima se ova životinja popularizira poput ove u Orbanićima.

U sklopu manifestacije postavljena je i izložba dječjih radova na temu istarskog tovara i Trke na tovari iz triju osnovnih škola na području Općine Marčana: Divšići, Krnice i Marčane. Nastupili su i članovi KUD-a „Mate Balota“ iz Raklja.

Učenici OŠ Divšići izveli su i prigodni program. Nakon trke održano je i tradicionalno razbijanje pijadine, a zabava  je nastavljena uz “Duo Fantasy” do kasno u noć.