Izložba “Kamene priče, svjetionici Jadrana” u Zavičajnoj galeriji Crnobori

Izložba fotografija prof. Zlatka Tkalčeca “Kamene priče, svjetionici Jadrana” otvara se 04. svibnja u Zavičajnoj galeriji Crnobori s početkom u 20 sati.

Svjetionici Jadrana su reprezentativni dio kulturne baštine Jadrana, a Istra ih ima nekoliko. Onaj prvi sagrađeni, Savudrijski, sada slavi 200 godišnjicu postojanja.

Izložbu je vrijedno pogledati jer uz prekrasne fotografije svjetionika Jadrana koje je Zlatko snimao s mora ploveći Jadranom, a koje imaju dokumentacijsku i umjetničku vrijednost, baštine bar mali dio iskustva koje se može dogoditi svakome tko svijesno, s poštovanjem prilazi otoku ili hridi s lanternom, simbolom postojanosti, povratku iskonu života, civilizacijski neoskrvljenom kutku svemira i povratku nama samima.

Ovom izložbom prikazano je petnaestak fotografija tih svjetionika koji simbolički spajaju arhetipski element trajanja: uzavrelo more, suri kamen, svijetlost svjetionika i beskonačni osjećaj etera, a sve to združeno snagom kreativnosti ljudskog uma.

O autoru: Zlatko Tkalčec rođen je u Koprivnici 1957. godine gdje je završio srednješkolsko školovanje. Diplomirao je na Fakultetu za fizičku kulturu u Zagrebu i od tada radi u prosvjeti u Puli.

Izložba se može razgledati svaki dan, osim vikendom 18 – 20 sati; od 07. – 18. svibnja 2018.

Organizator izložbe je udruga ArsNova, a pokrovitelj izložbe je Općina Medulin.