Potpisan ugovor o pristupanju Koordinaciji udruga nacionalnih manjina Grada Pule

U prostorijama Komunalne palače danas je potpisan Sporazum o osnivanju Koordinacije udruga nacionalnih manjina sa sjedištem u Puli čiji je prvenstveni cilj zajedničko djelovanje na promicanju manjinskih prava u oblasti kulture i javnog djelovanja, odnosno očuvanja i unapređenja svojih kulturnih, tradicijskih, etničkih, obrazovnih, jezičnih i vjerskih identiteta u Puli.
Riječ je Koordinaciji čija je misija ostvarivanje pune integracije pripadnika svih nacionalnih manjina u kulturni, obrazovni, društveni, gospodarski i javni život Grada Pule na načelima međusobnog uvažavanja, poštivanja i provođenja multikulturalnosti, odnosno suživota i jednakosti.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić čestitao je na novom Sporazumu i ideji o još većoj suradnji i zajedništvu svih vijeća nacionalnih zajednica u gradu Puli. „Ponosan sam što drugima grad Pulu možemo predstaviti u lijepom svijetlu; mi smo Grad primjer suradnje, zajedničkog života, uvažavanja, multikulturalnosti i tolerancije i siguran sam da ovaj sporazum ide u cilju još većeg zajedništva. Ja volim reći da su naše različitosti naše veliko bogatstvo. Na to trebamo biti ponosni i ljubomorno to čuvati!“, rekao je gradonačelnik.

Milan Rašula, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine, rekao je kako je ovo objedinjavanje doprinos međusobnom približavanju i boljem upoznavanju, a jedan od razloga osnivanja je i koordinacija na kalendaru kulturnih događanja kako se manifestacije i programi ne bi preklapali, posebice u ljetnim mjesecima: „Kroz ovu Koordinaciju lakše ćemo saznati koji su problemi u pojedinoj zajednici te ih na zajednički način otkloniti.“

Potpisnici Sporazuma o osnivanju Koordinacije udruga nacionalnih manjina sa sjedištem u Puli su Zajednica Albanaca grada Pule, Bošnjačka nacionalna zajednica Pule, Mađarsko kulturno društvo “Moricz Zsigmond”, Makedonski kulturni  forum, Udruga Roma Istre, Slovensko kulturno društva Istra te Kluba Srba Istarske županije.

Naposljetku se pročelnica za kulturu Jasmina Nina Kamber zahvalila na kvalitetnoj i hvalevrijednoj inicijativi: „Sigurna sam da ćemo uz ovu koordinaciju imati učestaliju, jednostavniju i konkretniju komunikaciju i suradnju te da ćemo izraditi nove zajedničke projekte na obostrano zadovoljstvo.“