U Općini Medulin u ponedjeljak, 7. svibnja, održan je koordinacijski sastanak s koncesionarima – zakupcima javnih površina u cilju pripreme turističke sezone 2018.

Sastanku su nazočili načelnik Općine Medulin Goran Buić sa suradnicima, načelnik policijske postaje Pula Vjekoslav Vukšić, predstavnica Carinske uprave Pula Lorena Milevoj, predstavnik Carinske uprave – služba za mobilne jedinice Pula Roberto Lupetina, predstavnik Lučke kapetanije Pula Zdenko Mihaljević, predstavnik Građevinske inspekcije Boris Bervida, član uprave Med eko servisa d.o.o. Enco Crnobori, direktor Buže d.o.o. Aleksander Vojak, član uprave društva Crni vjetar d.o.o. Aleksandar Hinić,predsjednik Općinskog vijeća Općine Medulin Marko Zlatić, zamjenik načelnika Damir Demarin te vlasnici ugostiteljskih i trgovačkih objekata i koncesionari. Cilj sastanka bio je dogovor uoči predstojeće turističke sezone i uspostava reda, suradnje i kvalitetnog rada na području općine Medulin.

Načelnik Općine Medulin Goran Buić pozdravio je sve prisutne te istaknuo da su na sastanku prisutni predstavnici koncesionara na Osipovici, no da se primjena pravila odnosi na cijelo područje općine Medulin. Naglasio je da je želja Općine Medulin omogućiti kvalitetan rad, ali i uvođenje reda i suradnje javnih i privatnih partnera na zadovoljstvo svih.

U srijedu, 09. svibnja 2018. godine donose se Izmjene i dopune Odluke o komunalnom redu u kojoj su propisane kazne znatno veće nego do sada. Ponukani dosadašnjim pojedinim problemima s koncesionarima Općina Medulin ove godine uvodi nultu toleranciju na neovlašteno zauzimanje javnih površina, što podrazumijeva da se više neće nalaziti suncobrani, tabele, roba i razni proizvodi na javnoj površini već na isključivo zakupljenom prostoru, a svako nepoštivanje odluke će se sankcionirati. Do sada se toleriralo zauzimanje javne površine do 1 metra za izlaganje robe ili postavljanje suncobrana, reklama i sl., no obzirom da se taj čin često zloupotrebljavao više neće biti tolerancije od 1 metra, a navedeno vrijedi i za paviljone i terase. Čuveno „povlačenje za rukav“ gostiju također se više neće moći činiti iz razloga što se želi pružiti red, mir i urednost za goste i mještane Općine Medulin.

Svaki od predstavnika javnih institucija iznio je djelokrug svojih ingerencija  i potencijalnih kazni po pitanju zauzimanja javnih površina te pozvao sve koncesionare na suradnju, kako bi se kažnjavanje izbjeglo ili smanjilo na minimum. U protivnom institucije se neće libiti kazniti bilo koga tko ne poštuje dogovoreno, a i kontrole će biti pojačane.

Načelnik Općine Medulin naglasio je da osim suradnje s javnim službama i zaštitarskog tvrtkom Općina zapošljava još 2 komunalna redara, dakle ukupno 4 komunalna redara bavit će se redom i uspostavom suradnje u Općini.

Na kraju sastanka postignut je konsenzus svih sudionika na obostrano zadovoljstvo kako bi sezona bila i više nego uspješna, a gosti i mještani zadovoljni.