Na Dan Europe otvoren objedinjeni EU ured Grada pule

Na Dan Europe otvoren je objedinjeni EU ured Grada Pule  na adresi Forum 13.

Svečanom su otvorenju nazočili i partneri Urbanog područja Pula, načelnik Općine Barban Dalibor Paus, načelnik Ližnjana Marko Ravnić, zamjenik načelnika Svetvinčenata Dean Perković, zamjenik načelnika Medulina Damir Demarin, predsjednik Općinskog vijeća Marčane Denis Diković, članovi Partnerskog vijeća Urbanog područja Pula, pročelnici i dužnosnici Grada Pule te djelatnici novootvorenog ureda na čelu s voditeljem ITU ureda Damirom Prhatom.

Istarski župan Valter Flego uputio je čestitku gradovima Puli i Vodnjanu te općinama Barban, Ližnjan, Marčana, Medulin i Svetvinčenat na uključivanju u ITU mehanizam, kao i prepoznavanju njegovih vrijednosti. „ITU mehanizam omogućuje Gradu Puli, kao nositelju, da zajednički sa svojim partnerima odlučuje o prioritetima i projektima koje planira realizirati uz pomoć europskog novca. Ovo je još jedan primjer ispravne politike koja će omogućiti da se na najefikasniji način izravno doprinosi društvenim i infrastrukturnim dimenzijama ovog urbanog područja“, naglasio je župan podsjetivši ujedno na važnost kohezijske politike EU.

„Sjajno je što kroz ITU mehanizam planirate realizirati brojne projekte, s naglaskom na kombinaciju valorizacije kulture i gospodarstva. Upravo ta kombinacija predstavlja veliki potencijal te u Istri stvara temelje da bude daleko najuspješnija regija u našoj zemlji“, zaključio je zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić te još jednom naglasio značaj mehanizma za Pulu i Puljštinu.

Današnja je svečanost bila povod da se prisutnima još jednom predstavi ITU mehanizam i aktivnosti koje će se provoditi zaključno sa 2023. godinom. Riječ je o novom mehanizmu Europske unije koji je uveden s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Europa je prepoznala važnost urbanih središta kojima na ovaj način omogućuje ostvarenje efikasnijeg i proaktivnijeg načina za povlačenje bespovratnih sredstava. Stoga se, kroz ITU mehanizam, planiraju provesti aktivnosti održivog urbanog razvoja te realizirati mnogi projekti koji će osnažiti razvojnu perspektivu za cjelokupno urbano područje. Ovi su strateški projekti danas predstavljeni kroz promotivni video koji daje presjek planiranih projekata koji su definirani Strategijom razvoja urbanog područja Pula.