“Arena i okolni parkovi nekad i danas”

Izložba ”Arena i okolni parkovi – nekad i danas” Arheološkog muzeja Istre, autorica Katarine Zenzerović i Monike Petrović, otvorena je u petak, 18. svibnja u podne, u pulskoj Galeriji Amfiteatar, a može se razgledati do 15. srpnja.
Građom izabranom iz fundusa muzeja – grafikama, povijesnim fotografijama i starim razglednicama – daje se pregled parkova i javnih zelenih površina koji se nalaze neposredno uz Arenu, iz kojih su vizure ove građevine najljepše. Redoslijedom njihovog nastajanja obrađeni su: Park Karolina, Park Valerija, Serpentina, Park ispod Arene te zelena površina na raskrižju Amfiteatarske i Istarske ulice.

Kako bi predstavili parkove oko Arene danas, odabrane stare razglednice, viđene očima pulske umjetnice Monike Petrović, ”pretočene” su tehnikom akvarela u suvremena umjetnička djela. Osim slikama, umjetnica se predstavlja keramičkim predmetima – mirisnim keramičkim pločicama sa tlocrtnim dispozicijama parkova i posudama sa motivima listova biljaka koje su zastupljene u parkovima.

Muzejska građa i umjetnički predmeti upotpunjeni su osebujnim fotografijama Pule, Arene i parkova pulskih autora Tanje Draškić Savić i Igora Zirojevića.

Ovom izložbom AMI se pridružuje obilježavanju Međunarodnog dana muzeja (18. svibnja), kao i predstojećeg Europskog dana parkova (24. svibnja). Cilj im je povećanje svijesti i znanja o vrijednostima jednog od najreprezentativnijih primjera planski uređenog kulturnog krajolika.