UTJECAJ DRŽAVNIH INSTITUCIJA NA PREOBRAZBU ISTARSKOG GOSPODARSTVA – POČETCI OD 1850. DO 1918.

U utorak, 22. svibnja 2018. godine u 18 sati, u dvorani Luciano Delbianco Politehnika Pula poziva vas na promociju monografije:
UTJECAJ DRŽAVNIH INSTITUCIJA NA PREOBRAZBU ISTARSKOG GOSPODARSTVA – POČETCI OD 1850. DO 1918. autorice dr.sc. Alide Perkov, pred.

Klasični liberalni kapitalizam  ( tzv. Laissez-faire)  je bila glavna gospodarska doktrina mladog rastućeg kapitalizma u Europi 18. i 19. stoljeća, a smisao joj je neograničena sloboda konkurencije i nemiješanje države u ekonomska pitanja . No u Istri je taj razvoj tekao drugačijim neočekivanim tijekom. Zbog strateške odluke Austrijskog dvora da Pula postane glavna ratna luka Austro-Ugarske monarhije, u dotad nerazvijenu i gospodarski nezanimljivu regiju krenule su značajne vrijednosti državnih investicija.
Upravo državni intervencionizam u vidu javnih investicija usmjerenih prema Markgrofoviji Istri temelj je industrijske preobrazbe Istre u drugoj polovici 19 stoljeća. Prirodno su uslijedile infrastrukturne investicije, za  zadovoljavanje općih pretpostavki funkcioniranja gospodarskog i javnoga života kao i održavanja i rasta društvenog standarda. Usporedno su rasle i investicije u ljudski kapital, što je rezultiralo otvaranjem mreže osnovnih i srednjih škola,  kasnije više škole i Sveučilište, i kao kruna – otvaranje Politehnike.
Sada smo u srži  Industrie 4.0. i ekonomije stvaranja vrijednosti.

A kakvi su bili početci u Istri?
Pridružite nam se kako bi čuli odgovor na to pitanje, i još mnogo toga, jer o knjizi će govoriti:  akademik Josip Bratulić, prof.dr.sc. Darko Duhovski, prof.dr.sc. Marinko Škare, dr.sc. Elvis Orbanić, dekan mr.sc. Davor Mišković, Nela Načinović, prof., Josip Šikić, prof. i autorica, odnosno kolegica dr.sc. Alida Perkov, pred.  Ulaz je slobodan.