Bičikletama u istraživanje ljepota grada

Duži i topliji dani i povećana prometna aktivnosti u gradu, mami sve veći broj građana i gostiju na korištenje alternativnog načina prijevoza kao što je to bicikla. Za to se čak niti ne mora imati svoju biciklu već koristiti pulsku „bičikletu“. Sustav električnih bicikli pod nazivom „Bičikleta“ od prve polovice svibnja ponovno je u pogonu. Bicikle su dostupne na već poznatim lokacijama: Giardinima, Gradskoj tržnici Pula (pored restorana Markat – ex Sljeme), na autobusnom kolodvoru te na Verudeli. Uz postojeća 24 mjesta za bicikle dodatna ukupno tri parkirna mjesta za bičiklete postavljena u sklopu projekta „pametna ruta 308“ i to na Zlatnim stijenama i Školskom. Naime, temeljem programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2017. godini  Ministarstvo turizma Gradu Puli dodijelilo je 140.600,00 kuna za projekt „Zeleni kotači za turiste“.  Riječ je o razvoju mreže električnih bicikli, odnosno o postavi dvije nove stanice za električne bicikle – jednu na parkiralištu iznad Trga kralja Tomislava i jednu kod okretišta na kupalištu Stoja. Trenutno je u fazi izrada projektne dokumentacije nakon čega će se projekt implementirati na terenu. Rok realizacije je godinu dana a vrijednost projekta iznosi oko 400 tisuća kuna. Razvoj sustava, na takav način, dodatno obogaćuje destinaciju i nesporni je bonus kao i faktor utjecaja na produženje sezone.

Bicikle omogućuje ljubiteljima dvokotača poseban način doživljaja grada i uživanja u njegovim ljepotama. Građanima i turistima pruža se multimodalnost kroz kombinaciju različitih vrsta usluga javnog prijevoza, karakteristično za razvijene gradove koji Pula jest. Zbog svog turističkog opredjeljenja nastoje se slijediti pozitivni svjetski trendovi koji, između ostalog, i na taj način zadovoljavaju potrebe i afinitete gostiju koji dolaze iz cijeloga svijeta. Razvijati sustav električnih bicikala danas znači udovoljiti potrebi čovjeka 21. stoljeća  i donosi pozitivan, “zeleni” predznak modernog odredišta, njegovom turističkom brendiranju i promiče kulturu “bicikliranja”. Biciklom se vrlo lako prelaze rute unutar destinacije koje građani i turisti uobičajeno prolaze automobilima ili javnim prijevozom, ili bi im kao pješacima oduzele puno vremena. Zbog toga se smanjuje opterećenost gradskih prometnih površina ispušnim plinovima te povoljno utječe na čistoću zraka i smanjenje buke.

Osim već nabrojanih prednosti vožnja bicikle odlična je fizička aktivnost, bitna kao preventivna mjera u očuvanju zdravlja i protuteža je lošem, sjedilačkom načinu življenja. Znanstveno je dokazano da samo 20-ak minuta vožnje biciklom ima značajne učinke na zdravstveno stanje pojedinca.