U HGK – ŽK Pula predstavljen natječaj za korištenje bespovratnih sredstava EU za sektor turizma i trgovine

U HGK – Županijskoj komori Pula održana radionica o mogućnostima korištenja bespovratnih  sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj za uslužni sektor. Riječ je o sredstvima koja su namijenjena sektoru turizma i trgovine, a koja se mogu koristiti za njihove projekte u području energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Radionica koju su organizirali HGK i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a održali predstavnici Ministarstva Marija Herceg i Marko Markić, bila je namijenjena potencijalnim korisnicima sredstava.

Pozdravljajući sudionike direktor HGK – ŽK Pula Damir Sirotić istaknuo je kako je natječaj „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora  u uslužnom sektoru“ specifičan jer je usmjeren prema uslužnom sektoru, a korisnici natječaja, uz male i srednje tvrtke, u ovom slučaju mogu biti i velike tvrtke.

Prijave na natječaj mogu se podnositi od 15. lipnja do 21. rujna, a pritom će se sufinancirati aktivnosti koje energetski troškovnoj cjelini poduzeća donose smanjenje potrošnje isporučene energije od minimalno 20 posto u odnosu na referentnu isporučenu energiju, odnosno u odnosu na potrošnju isporučene energije prije provedbe mjera. Na raspolaganju je ukupno 76 milijuna kuna, a bespovratna sredstva koja se mogu dodijeliti po pojedinom projektu kreću se u rasponu od 220 tisuća kuna do 13 milijuna kuna.