4. Festival zavičajnosti “Istra u očima djece – medijima do očuvanja baštine” u Medulinu

Dječji vrtić Medulin i Općina Medulin bili su domaćinima prvog stručnog skupa  i 4. Festivala zavičajnosti Istarske županije, pod nazivom “Istra u očima djece – medijima do očuvanja baštine”, koji je imao za cilj prikazati implementaciju zavičajnosti u kurikulume predškolskih ustanova Istarske županije.

Stručni skup održan je u petak, 25. svibnja 2018. Hotelu Park Plaza Belvedere Medulin a okupio je stootinjak stručnih djelatnika iz vrtića Istarske županije te 300-ak djece koji su organizirano i pod stručnim vodstvom obišli desetak lokaliteta u Medulinu i Premanturi.

Organizatori skupa bili su: Istarska županija, Agencija za odgoj i obrazovanje, Dječji vrtić Medulin i Općina Medulin pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. U ime Istarske županije, skup je pozdravio pročelnik za kulturu IŽ-je Vladimir Torbica te iz Agencije za odgoj i obrazovanje Jasna Šverko.

Uspješan rad svim sudionicima poželio je i načelnik Općine Medulin, Goran Buić, odjenuvši za svečanost otvorenja uniformu Hrvatskog Sokola. Ravnateljica DV Medulin Severka Verbanac, na otvorenju je skupa svim sudionicima prikazala edukativan film na temu projekta „Priče potopljenih brodova uz obalu Istre“, a koji je publici predočio cjelogodišnji rad sa djecom u ovoj predškolskoj ustanovi.

O implementaciji zavičajnosti u kurikulume predškolskih ustanova Istarske županije izlagala je voditeljica radne skupine, Karmen Uljanić.

Tijekom jutra, paralelno s programom stručnog skupa, radionica i panel diskusije, koja se odvijala u Hotelu Belvedere, od 9.00 do 12.00 sati na području Općine Medulin ostvarivale su se aktivnosti za 300 djece predškolske dobi iz čitave Istarske županije. Sve na lokalitetima: Vižula, Lokva, Malin, Funtana, Lokva, Bunar, crkva Sv. Agneze, Loža na placi u Medulinu te u Premanturi u „Kući prirode“-  JU Kamenjak i pod Turnjem, pod vodstvom vanjskog suradnika, mag.hist. Andreja Badera.

Na ovogodišnji je 4. Festival zavičajnosti pristiglo 18 prikaza rada s djecom iz naših županijskih vrtića a velik interes za Festival zavičajnosti pokazao je i izniman dolazak sudionika skupa te velik broj prijavljenih. Naposlijetku, sudionicima je skupa na koncu dana, nakon radionica sa prezentacijama projekata dječjih vrtića uključenih u projekat,  prikazan i film snimljen tijekom istoga jutra, kada su djeca na području Medulina i Premanture, učila o zavičajnosti na lokalitetima Općine Medulin.

Zadani ciljeve skupa uključili su aktivnu raspravu o osnovnim polazištima u kreiranju kurikuluma odgojno-obrazovne skupine i vrtića temeljenim na vrijednostima nacionalnog kurikuluma za rani i predškolski odgoj i obrazovanje, sticanje uvida u povezivanje zavičajnog identiteta i tradicijske culture u provedbi odgojno obrazovnog procesa, sticanje kompetencija u povezivanju teorijskih znanja sa situacijama za učenje proizašlim iz neposrednog kontakta sa lokalnom zajednicom u kojoj se živi usvojite nova znanja u korištenju suvremenih medija i tehnologija u dokumentiranju odgojno-obrazovnog rada s djecom.