Međunarodni dan muzeja u Kući prirode u Premanturi

Sinoć je u prostoru Kuće prirode u Premanturi održana prva od dvije večeri u sklopu ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja.  Arheološki muzej Istre, Općina Medulin i Javna ustanova Kamenjak organizirali su  zanimljiva predavanja o brodovima iz prapovijesti, antike i novog vijeka na Mediteranu i u Australiji.

Viša kustosica Ida Koncani Uhač sa suradnicima, pripremila je predavanja na temu davno potonulih brodova iz razdoblja pretpovijesti te rimskoga doba.

Na temu “Šivanih brodova od prapovijesti do rimskih brodova u Istri”, izlagao je Marko Uhač iz Konzervatorskog odjela u Puli.

Publika je potom pogledala i predavanje na temu “Zambratija – prethistorijski brod i analize drva”  – gošće iz francuske, Albe Ferreira Dominguez sa Marseilleskog sveučilišta.

“Od mulja do ponovnog sjaja – konzervacija rimske brodske konstrukcije iz Pule” , naziv je izlaganja – Andree Sardoz iz Arheološog muzeja Istre.

Ida Koncani Uhač predstavila je  projekt “Promonorium Polaticum: mjesto života i plovidbe” , odnosno otkrića u uvali Bijeca u Medulinu. Izrazila je i zadovoljstvo prvom večeri obilježavanja Dana muzeja, te pozvala publiku u što većem broju i na drugu večer, u petak 25. svibnja u 18.00 sati u Galeriju C8 u Puli.

Naposlijetku, o temi “Brodoloma u jugozapadnoj Turskoj”. u Kući je prirode Premantura izlagao  i Kevin Melia Teevan, sa Instituta Nautičke Arheologije iz Texasa.

Dođite večeras u C8 u Pulu te poslušajte kako su plovili Feničani, Histri, Grci, Rimljani i drugi narodi kroz povijest. Sva su predavanja popraćena kvalitetnim podvodnim fotografijama i grafičkim prikazima.