Na Tržnici Pula uručeni certifikati Proizvod hrvatskog seljaka

U subotu, 26. svibnja, na centralnoj pulskoj tržnici održano je uručivanje certifikata Proizvod hrvatskog seljaka i nastup djece pulskih vrtića kao završni program pedagoške godine u kojoj su djeca, odgajatelji i obitelji sudjelovale u projektu Djeca i tržnice grada. Poseban program održan je i u petak. Tijekom 2018. godine obilježava se velika obljetnica:  115 godina od otvorenja zgrade tržnice kakvu je danas poznajemo.

U petak, od 11.00 do 13.00 sati kuhalo se na temu reinterpretacije recepata Austro-Ugarske Monarhije. Kuhali su chefovi i profesori Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, profesori Perić, Ciceran i Zorić, a događaj je bio u sklopu EU projekta KeyQ+.

Prigodan događaj popratila su svojim radovima i djeca iz vrtića Mali svijet koja su crtala na temu tržnica, povrća i voća. Iz kuhinje vičnih chefova izašla su dva jela; mesne okruglice sa crvenim kupusom i zapečenim krumpirom, a za slasticu Carske mrvice. Uz chefove kuhali su i učenici škole, a izašlo je 350 porcija navedenih jela.

Dan kasnije, u subotu 26. svibnja u 10 sati započelo je na Tržnici Pula predstavljanje suradnje pulskih vrtića i Tržnice d.o.o.  Svim je posjetiteljima markata kroz izložbu likovnih radova djece i nastup više vrtićkih skupina prikazan dio radova koje su napravili kroz projekt Djeca i tržnice grada.

Bio je to najljepši dar pulskoj tržnici za rođendan, a predhodio je uručivanu certifikata Proizvod hrvatskog seljaka koje je održano u 12.30 sati. U sklopu fešte na markatu, za sve posjetitelje pripremana je delicija sipe i bob u velikoj pulskoj tavi, a za glazbeni intermezzo pobrinuli su se In Vino Veritas.

Ovo je sedmo certificiranje proizvođača u organizaciji Tržnice d.o.o. Pula. Certificiranje dodatno potvrđuje kupcima i posjetiteljima pulskih tržnica da doista ono što se jučer pobralo na njivama u okolici Pule, danas možemo kupiti na pulskoj tržnici. Ove godine certificirate je dobilo ukupno 22 proizvođač, a oni su:

Kristijan Božić-Pomer – OPG BOŽIĆ, Robert Peruško – Banjole – OPG PERUŠKO, Loredana Mirković – Pula – OPG MIRKOVIĆ,  Ornela Jurcan – Vintijan – OPG JURCAN,  Erman Vorkapić  Manuela – Pula – OPG ERMAN, Borika Petrović – Pula – OPG PETROVIĆ,  Drenjina Juras – Šišan – OPG JURAS, Snježana i Lučano Šikić – Pula – OPG ŠIKIĆ,  Bruno Dobrović – Pula – OPG DOBROVIĆ,  Violeta Smailagić – Pula – OPG VIOLETA SMAILAGIĆ,  Ana Juričić – Pazin – OPG JURIČIĆ, Tanja Mališević – Jadreški – OPG TANJA MALIŠEVIĆ, Mirković Capar Ksenija – Valmade – OPG MIRKOVIĆ CAPAR, Stancija Kumparička-Cukuni i vlasnik Aleš Winkler – STANCIJA KUMPARIČKA d.o.o.,  Laganis Tarcizio – Kaldir – OPG LAGANIS TARCIZIO, Ivan Košara iz Pule i OPG KOŠARA,  Sandi Zohil – Pomer – OPG ZOHIL,  Zlata Laginja – Ližnjan – OPG LAGINJA,  P.O. Agro Pin-Pula – P. OBRT AGRO PIN Petra Jurkovića,  Sandi Vidulin – Pula – OPG VIDULIN i  P.O.Vidulin 2-Pula – P.OBRT VIDULIN 2 vlasnika Darka Vidulina i OPG Đokić iz Jadreški (Stanko Đokić).

Ovo je sedmi put da se održava certificiranje proizvođača u organizaciji Tržnice d.o.o. Pula. Certificiranje dodatno potvrđuje kupcima i posjetiteljima pulskih tržnica da doista ono što se jučer pobralo na njivama u okolici Pule, danas možemo kupiti na pulskoj tržnici.  Svaki OPG ili drugi proizvođač (obrt, d.o.o.) koji se prijavi za izdavanje Certifikata, prolazi nadzor Komisije, a nadzori i kontrole obavljaju se u suradnji sa Savjetodavnom službom. U akciju je uključeno ukupno 16 hrvatskih gradova i više od 600 obiteljskih gospodarstava diljem Hrvatske.

Cilj akcije certificiranja jest da se predstavi ne samo lokalni proizvođač, nego i pogleda proizvod na licu mjesta, na zemlji, jer ono što se proizvodi u kontroliranim uvjetima jest ispravna hrana, a to je ono što pulski poljoprivrednici žele istaknuti – ozbiljno bavljenje poljoprivredom u kontroliranim uvjetima daje vrlo vrijedne proizvode i zdravstveno ispravnu hranu koja zaslužuje potpuno povjerenje potrošača.