Odlična godina i vrhunski rezultati pristiglih uzoraka na Danu ulja i vina u Vodnjanu

U subotu, 26. svibnja 2018. godine održana je manifestacija Dan ulja i vina, tradicionalna manifestacija nastala spajanjem smotri koje su ove godine brojale 24. Smotru maslinovih ulja Istre i 25. Smotru vina južne Istre.Program je započeo već u 11 sati svečanim otvorenjem manifestacije uz pozdravne govore Gradonačelnika Grada Vodnjan-Dignano g. Klaudia Vitasovića, pročelnika za poljoprivredu, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije g. Ezia Pinzana i predsjednice Udruge Agroturist Vodnjan-Dignano gđe. Ester Geissa Đurić koji su svim učesnicima čestitali na postignutim rezultatima i na sudjelovanju. Nakon pozdravnih govora slijedilo je rezanje torte uz zdravicu povodom 25. (jubilarne) Smotre vine Južne istre. Osim degustiranja svih uzoraka vina i maslinovih ulja koja su pristigla na ocjenjivanje za ovu sezonu na Danu ulja i vina, tokom cijelog dana, bila su otvorena vrata kantini, kušaona i podruma vina i maslinovih ulja, a  moglo se, uz najavu, sudjelovati u vođenim degustacijama. O specifičnostima i vrijednostima vinskih zlata s Dana govorio je Filip Savić, dok su Goran Muhlstein i Vesna Marangon govorili o najboljim maslinovim uljima Smotre ili Dana ulja i vina. Stručna predavanja su održana u popodnevnim satima kada se moglo poslušati teme o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu ili o Mjerama ruralnog razvoja koje su predstavili LAG Južne Istre, Grad Vodnjan-Dignano i Istarska županija. Dr.sc. Marin Krapac govorio je o Navodnjavanju maslina i gospodarenju tlom u ekološkoj proizvodnji. U 18.30 održana je vođena degustacija desertnog vina „Vin de Rosa“, a dodjela priznanja ocjenjivanim maslinovim uljima i vinima održana je u 19 sati.

Cjelodnevni program manifestacije obuhvaćao je i obilazak Vodnjanom vožnjom turističkim vlakićem te bogatu gastro ponudu na Narodnom trgu uz sudjelovanje lokalnih poljoprivrednih proizvođača i Udruge „Istarsko – Ekomuzej iz Vodnjana“  gdje su se na štandovima nudile lokalne gastro delicije u sklopu projekta „Putujući festival istarskih proizvoda“ uz megafritaju  koja je bila pripremljena nakon svečane dodjele priznanja.

Ukupno je bilo zaprimljeno 83 uzoraka maslinovog ulja i 35 uzoraka raznih vina.

U kategoriji za maslinova ulja, 73 ih je zasjalo zlatnim sjajem, dok je bilo samo 2 srebra i 5 bronci. Titulu ekstra djevičansko maslinovo ulje dobilo je 3 maslinova ulja. Najbolja ovogodišnja zlata s ocjenom od ukupno 98 bodova dobila su maslinova ulja tvrtke Agroprodukt d.o.o.  za uzorke buže, leccina, pendolina i rošinjole i OPG-a Biasiol/Canepa i to za ulja buža, leccino i istarska bjelica.

Titulu najbolje ocijenjenih vina ove su godine dobili PO Vivoda za Malvaziju istarsku sa ukupno 87 bodova, zatim OPG Siljan Sanjin za crno miješano vino i Sergio Delton za Vin de Rosa vino od prosušenog grožđa – passito.