Obilježen Svjetski dan multiple skleroze

Zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci zajedno s pomoćnicom pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb IŽ Davorkom Maras Tkačuk i učenicima Medicinske škole Pula te članovima Društva multiple skleroze Istarske županije simboličkim puštanjem narančastih balona obilježili su Svjetski dan multiple skleroze.

„Važno je senzibilizirati javnost o potrebama najranjivijih skupina građana“ istaknula je Puh Belci koja je nadodala kako Grad Pula već niza godina podržava aktivnosti Društva multiple skleroze kroz sufinanciranje aktivnosti i dodjelu prostora za rad Udruge.

Ovu  manifestaciju kojom se širi svijest o bitnosti edukacije mladih ljudi o bolesti multiple skleroze, koja sve više zahvaća i mlađu populaciju tradicionalno organizira  predsjednica Društva multiple skleroze Istarske županije Snježana Raić .

„Manifestacije je završni dio obilježavanja mjeseca multiple skleroze kojom pokušavamo skrenut pažnju na bolest. U Hrvatskoj od te bolesti boluje oko 6160 ljudi, naše Društvo broji 166 članova i svakoga dana aktivno se bavimo oboljelima. Problemi nastaju u zdravstvu gdje se predugo čeka na preglede i ljekove.“ naglasila je Snježana Raić.

Društvo multiple skleroze Istarske županije je dobrotvorna, humanitarna udruga čiji je jedan od glavnih ciljeva promicanje ljudskih prava i djelovanje na izjednačavanju mogućnosti osoba oboljelih od multiple skleroze kao i sprječavanje diskriminacije osoba s invaliditetom.

Multipla skleroza je bolest središnjeg živčanog sustava koja zahvaća većinom žensku populaciju (čak ¾ oboljelih su žene), još uvijek je neizlječiva te se ulažu veliki napori da se pronađe lijek koji neće samo zaustaviti već izliječiti bolest.

Zovemo je još i bolešću 1000 lica zbog svoje nepredvidivosti i 1000 različitih simptoma koji variraju od osobe do osobe, od upale očnog živca, do tremora, inkontinencije do 100%-tne nemogućnosti samostalnog življenja.