Puštanje morskih kornjača u more, 8. lipnja u 19.00 sati

Centar za oporavak morskih kornjača kojeg vode tvrtka Aquarium Pula d.o.o. i udruga Morski obrazovni centar Pula, u petak 8. lipnja 2018. god. s početkom u 19.00 sati poziva sve zainteresirane na godišnje puštanje morskih kornjača natrag u more.

Morske kornjače se ubrajaju među najugroženije životinjske vrste te su stoga zaštićene brojnim nacionalnim i međunarodnim propisima. Na temelju Zakona o zaštiti prirode i odredbama Pravilnika o zaštiti pojedinih vrsta gmazova, u Hrvatskoj su strogo zaštićene od 1995. godine. Usprkos njihovoj zaštiti, populacije morskih kornjača su u drastičnom opadanju u čitavom svijetu, pa tako i kod nas. Stoga se pokazalo neophodnim osnovati centre za oporavak morskih kornjača.

Aktivnosti Centra su svakodnevna skrb kornjača sa svrhom povratka u njihovo prirodno stanište, ali i podizanje svijesti javnosti o nužnosti njihove zaštite. Briga o kornjačama podrazumijeva njihovo redovito hranjenje, čišćenje bazena i pružanje zdravstvene njege. Godišnje se u Centru oporavi od 10 do 15 morskih kornjača.

U more će biti vraćeno 6 kornjača (Stela, Rada, Cuki, Mimi, Neven i Marinela).

Program slijedi po rasporedu:    19.00 –  uvodni pozdrav   ;   19.10  –  Prezentacija kornjača pojedinačno i doček svake ispred ulaza u Aquarium   i  19.30 –  Odlazak povorke do plaže na svjetioniku, Verudela i svečano puštanje   kornjača.