Festival putopisa – Verse treću godinu za redom na autentičan način interpretira intelektualnu avanturu putopisnog žanra i putovanja kao književnog motiva

Treće izdanje Festivala putopisa – Verse, čije su idejne začetnice i organizatorice sestre Marijana Valić i Vanja Valić, od 08. do 09. lipnja, ugostit će najpoznatije hrvatske balonaše, putnike, istaknute i nagrađivane autore, književnike, povijesničare i filmske kritičare. Spomen – soba Antonia Smareglie, Galerija Makina, Kino Valli i Hotel Riviera ovogodišnje su lokacije na kojima će se razgovarati o unutarnjem putovanju, na koji način osvajamo prostore, kuda doista krećemo i za čime tragamo? Krećemo li se ikada dalje iz vlastite sobe?

Prema konceptu Vlatke Kolarović, koja je ujedno i moderatorica panel razgovora, tematsku okosnicu ovogodišnjeg putovanja čini „Putovanje po mojoj sobi“, naslov preuzet iz kultnog djela Xaviera de Maistre iz 1794. god. Njegov mikro i makrokozmos, nekoliko stotina godina kasnije, ocrtava duh i naše epohe.

Prvu večer otvara ekskluzivno predavanje Miroslava Bertoše koji predstavlja jedno drukčije „putovanje“: argentinskog pisca Julia Cortázara koji je pedesetih godina u svojoj sobi na posljednjem katu zgrade u Calle Lavalle u Buenos Airesu napisao jedinstvenu knjigu o svojim imaginarnim šetnjama s engleskim romantičnim pjesnikom Johnom Keatsom. Bit će to prvo predstavljanje toga Cortázarovog djela u Hrvatskoj.

U digitalnim horizontima uz Zorana Roška, Ivanu Vareško, Mariju Petrić Mikloušić, Igora Mikloušića i Ivu Šulentić razgovaramo o dvije sobe, dvije krajnosti našeg vremena. Prva je soba u kojoj živimo pred našim računalom. Druga je soba kvadratni metar romantične košare balona kojim, uz pomoć vjetra, inteligencije i sreće, neki novi putnici otkrivaju svijet. Što se nalazi u procjepu između digitalnih i analognih pustolovina? Tko ima hrabrosti za pravi let? Gdje ostavljamo jednog sebe i postajemo netko drugi? Zato zavirimo u hotelske sobe u kojima su, nakon pijanih i besanih noći stizali glamurozni glumci filmske Pule. Razgovaramo sa Milanom Rakovcem, Draženom Ilinčićem i Brunom Kragićem o sjaju i bijedi filmskog glamura, o putovanjima na koja krećemo fikcijom, ali i stvarnim filmskim pričama koje Hotel Riviera može ispričati. Uđimo u sobu 209.

U suradnji sa Francuskim Institutom u Kinu Valli prikazat će se francuski dugometražni dokumentarni film Dernières nouvelles du cosmos (Posljednje novosti iz svemira) u režiji cijenjene Julie Bertuccelli koja je za ovaj svoj rad nominirana za francusku nacionalnu filmsku nagradu César. Istodobno dirljiv i snažan, misaon i realističan, film je prikaz svakodnevice Hélène Nicolas koja od rane mladosti zbog autizma živi u vlastitom svijetu. Svojim aktualnim dokumentarcem ponovno pokazuje izniman senzibilitet za filmsko uprizorenje onog najosjetljivijeg i najsnažnijeg u ljudskom životu: spoznavanju samoga sebe. Ulaz besplatan.

Ove godine za mjesto glavnih lokacija naglašava se popularizacija spomen – soba, kroz simbiozu s kulturnim i povijesnim prostorom. I upravo uz povijesni putopis, međuovisnost putopisa i etnografije, te imaginarnog putovanja kroz vrijeme i prostor, ovaj program osnažuje slavljenje vremena i prostora, prostor koji doživljavamo kao scenu na kojoj ljudi oživljavaju i otkrivaju djelove sebe i drugih.

Verse – Festival putopisa zamišljen je kao susret ispunjen intelektualno „opuštenim“, pomalo improviziranim pristupom tematici raznih sadržaja, daleko od akademske ukočenosti i profesorske egzaktnosti. Na osebujan način festival interpretira intelektualnu avanturu putopisnog žanra i putovanja kao književnog motiva. Spaja dimenzije prostora i vremena u nerazdvojnu cjelinu. Kroz poseban i zavodljiv način od 8. do 9. lipnja govorit će se o krajevima koje otkrivaju putopisci i pisci, slijedit će se riječi pisca – putnika, kretat će se stazama spoznaje i sebe i drugih.
Autorice projekta: Marijana Valić, Vanja Valić

Koncept programa: Vlatka Kolarović

Petak, 08. lipnja 2018.
20.00 sati _ Spomen – soba Antonia Smareglie

Panel razgovor: IMAGINARNE ŠETNJE JULIA CORTÁZARA I JOHNA KEATSA
Soba u Calle Lavalle, Buenos Aires (50-te godine XX. stoljeća)
Gost: Miroslav Bertoša

21.00 sati _ Galerija Makina
Panel razgovor: DIGITALNI HORIZONTI
Gosti: Zoran Roško, Ivana Vareško i najveći hrvatski balonaši i prva pilotkinja balona na solarni pogon – Marija Petrić Mikloušić, Igor Mikloušić i Iva Šulentić

Subota, 09. lipnja 2018.
19.00 sati _ Kino Valli
Posljednje vijesti iz svemira (Dernières nouvelles du cosmos), Julie Bertuccelli, dokumentarni film, Francuska, 2016., 84’. Film je nominiran za francusku nacionalnu filmsku nagradu Cesar.

21.00 sati _ Terasa Hotela Riviera
Panel razgovor: SOBA S POGLEDOM
Gosti: Milan Rakovac, Dražen Ilinčić, Bruno Kragić