16. Bijenale arhitekture u Veneciji

U „Vrtnom điru“ Gradske radionice ove nedjelje 10. lipnja u 20:30 sati bit će prikazana prezentacija s osvrtom na nedavno otvorenu međunarodnu bijenalnu izložbu arhitekture u Veneciji.  Neke od najdomljivijih izložbi i instalacija bit će predstavljene putem teksta koji je priredio Boris Bogunović, ujedno i autor većine fotografija koje će se moći vidjeti u prezentaciji, a snimljenih tijekom nedavnog otvorenja izložbe.

Venecijanski Bijenale postoji još od 1895., a prva izložba isključivo posvećena arhitekturi održana je 1980., dok se od 2000. uspostavlja redoviti bijenalni ciklus. Ove godine 16. Međunarodna izložba arhitekture otvorena je od 26. svibnja do 25. studenog. Izložba predstavlja najveći arhitektonski događaj na svijetu, a održava se pod kustoskim vodstvom irskih arhitektica Yvonne Farrell i Shelley McNamara koje su za ovaj iznimno popularan događaj osmislile temu pod nazivom „Slobodni prostor“. Glavna izložba koja je smještena u Središnjem paviljonu na Giardinima i dijelu Arsenala pod nazivom Corderie, uključuje 71 sudionika, dok zasebne izložbe imaju 63 nacionalna paviljona. Istovremeno s bijenalnom izložbom može se pogledati mnoštvo drugih arhitektonskih i kulturnih događanja koja se odvijaju po cijeloj Veneciji.

Izložba „Slobodan prostor“ na kojoj pored ostalih, sudjeluju etablirana imena kao što su: Souto de Moura, Alison Brooks, Paulo Mendes da Rocha, SANAA, David Chipperfield, Diller Scofidio + Renfro, Studio Gang te Peter Zumthor ima prostornu i fizičku prisutnost takvog opsega i kvalitete da utječe na posjetitelja, komunicirajući kompleksnu prirodu arhitekture. Kustosice govore kako je arhitektura igra svjetla, sunca, sjene, mjeseca, zraka, vjetra i gravitacije na načine koji otkrivaju tajne svijeta. Budući da su svi ti resursi besplatni ujedno predstavljaju primjere velikodušnosti i promišljenosti arhitekture. Farrell i Mcnamara vjeruju da ove kvalitete održavaju temeljnu sposobnost arhitekture da brine i podržava smisleni kontakt između ljudi i prostora te da arhitektura koja utjelovljuje takve kvalitete, a to čini s velikodušnošću i željom za dijeljenjem, predstavlja ono što nazivaju „slobodni prostor“.