Izložba “Prapovijest u rukama” 14. lipnja

Arheološki muzej Istre, Pula aktivan je partner u Europskom projektu financiranom sredstvima Europskog strukturnog i investicijskog fonda Interreg CENTRAL EUROPE pod nazivom COME-IN!, Cooperating for Open access to Museums – towards a widEr INclusion.

Projekt je službeno započeo u srpnju 2016. godine i trajat će 3 godine. Ukupna vrijednost projekta je nešto veća od 2.700.000,00 eura, od čega Arheološki muzej Istre dobiva 166.800,00 eura, uz sufinanciranje od 15%.

Dana 14. lipnja 2018. s početkom u 14,00 sati, u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca održat će se launching event projekta kojim će biti prezentirane sve implementacije izvršene kroz dvije godine trajanja projekta.

Prije same prezentacije projekta, bit će organizirana i press konferencija na kojoj će predstavnici medija moći dobiti  direktne informacije i odgovore na pitanja vezana uz projekt.

Ovaj projekt smatramo izuzetno važnim, kako za lokalnu zajednicu, tako i šire, naročito zbog približavanja socijalno osjetljivih grupa kulturnim ustanovama; turističkih razloga otvaranja kulturnih ustanova široj publici pa do edukativnih razloga prezentiranja kulturnih sadržaja kroz inovativne pristupačne metodologije.

Izložba “Prapovijest u rukama” – svečano otvorenje u 19,00 sati

Pričanje priče prirodan je način prenošenja znanja,  ali nisu svi u mogućnosti stvoriti i mentalnu sliku o predmetu koji nikada nisu doživjeli. Svatko ima pravo na znanje. Mnogi su radoznali i žele poznavati povijest svojega kraja.

Intenzivan rad u sklopu projekta Come In! rezultirao je izložbom “Prapovijest u rukama” kojom se slijepim i slabovidnim osobama, ali i svima ostalima, pruža mogućnost da osjete prapovijesne istarske predmete kako bi mogli lakše stvarati slike u mašti dok slušaju priče o prapovijesnim događanjima i načinu života tadašnjeg čovjeka od samih početaka pa do pojave pisma.

Postav izložbe, mnogobrojnim replikama prapovijesnih predmeta, omogućuje posjetiteljima da ih dodiruju te da ih dožive na svoj način.

Osim replika prapovijesnih predmeta, posjetitelji će moći vidjeti/dodirnuti/osjetiti rekonstrukcije različitih životnih sredina poput nastambi kao i mjesta ukopa.

Autorice izložbe su viša kustosica Maja Čuka i viša restauratorica Đeni Gobić Bravar, a autor postava je Mauricio Ferlin.

Izložba će biti svečano otvorena 14. lipnja 2018. u 19,00 sati. Ulaz je besplatan do 30. lipnja.