Potpisan sporazum za nabavu novih vatrogasnih vozila i opreme

37 NOVIH VOZILA ZA VIŠE OD 1300 VATROGASACA U ISTARSKOJ ŽUPANIJI
Danas je potpisan Sporazum o zajedničkoj provedbi nabave vatrogasnih vozila i opreme za vatrogastvo Istarske županije između Vatrogasne zajednice Istarske županije i područnih vatrogasnih zajednica kojim će se nabaviti 37 novih vozila. Prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Dina Kozlevca ovo je svojevrsna nadopuna najnužnijih vozila koja su se nabavila 2005. godine i koja su punih 13 godina pomogla u efikasnom djelovanju. No godine su učinile svoje i sada je vrijeme za obnavljanjem onoga što više nije za upotrebu, odnosno nabavku specijalnih vozila izrađenih po narudžbi koji će pomoći u što kvalitetnijim intervencijama spašavanja ljudi, životinja i imovine.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i istarski župan Valter Flego koji je kazao kako se paralelno sa nabavkom nove opreme ulaže i u ljude. Naime, ovih je dana 40-ak vatrogasaca na dodatnom obrazovanju koji će zajedno sa projektom izgradnje novog Centra za vatrogastvo i civilnu zaštitu u Puli te ovim projektom nabave novih vozila zaokružiti cijelu priču i dostići razinu sigurnosti kakvu svi u Istri priželjkujemo.

Dino Kozlevac objasnio je kako u Istarskoj županiji djeluje 7 javnih vatrogasnih postaja sa 230 profesionalnih vatrogasaca te 35 dobrovoljna vatrogasna društva sa 1070 opremljenih i osposobljenih dobrovoljnih vatrogasaca volontera. „Sve skupa to čini sustav od 1300 ljudi, a ako pridodamo i djelatnike Hrvatskih šuma na koje se oslanjamo u ljetnoj sezoni i sezonske vatrogasce onda ukupno brojimo 1400 ljudi sa 187 vatrogasnih vozila koji su već u ovom trenutku u potpunosti spremni za ljetnu sezonu.“

„Sigurnost je najvažniji segment našeg posla, a Istra se može ponositi sigurnošću koju pružamo našim građanima, gostima i gospodarstvu što u konačnici pruža stabilnost za razvoj, rast i dobar život. Ovim projektom nabavljamo opremu uz pomoć kredita koji smo ugovorili sa IKB Umag u suradnji sa Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak na rok od 10 godina do iznosa od 70 milijuna kuna sa uključenim pdv-om sa rokom korištenja 2 godine i fiksnom kamatom 2,15%“, zaključio je Valter Drandić, predsjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije.