IZUZETNI PROGRAMI I OVE ĆE GODINE NADOPUNITI PULSKU FILMSKU PRIČU

Uz bogate prikazivačke, Pulu očekuju izložbeni, zabavni i gastro programi zbog kojih će filmski predznak u srpnju nositi čak osam lokacija

Ravnateljica Pulskog filmskog festivala, Gordana Restović na današnjoj je medijskoj konferenciji predstavila izložbeni program 65. Pule koji je redom sastavljen od umjetničkih veličina koji su svojim djelovanjem uvelike poznati struci i javnosti. Otvara se 12. srpnja u SKUC-u retrospektivom fotografija glumačke dive Milene Dravić koja je svevremenskim ulogama obilježila fascinantnu karijeru filmske zvijezde, dok će se njezina monografija predstaviti sljedeći dan Kinu Valli. Umjetnički fotograf i filmski snimatelj Stanko Herceg u Galeriji Makina istog će dana interpretirati odabir „jedne od mogućnosti doživljavanja stvarnosti“ pitajući se pritom o dugotrajnosti i kratkotrajnosti digitalne, odnosno analogne fotografije. Sedamnaesto izdanje cinemiac > misliti film 2018 posvećen je filmskim i umjetničkim praksamafound footagea koji pruža istovremeno i inspiraciju i materijal kao resurs umjetnicima i filmašima, estetski, kritički i konceptualni okvir, prostor za eksperimentiranje, a izložbu će 15. srpnja otvoriti kustosice Branka Benčić i Tanja Vrvilo. U MSUI bit će izloženo dvanaest novih skulptura zajedničkog naziva Tijelo / Corpus višestruko nagrađivanog akademskog kipara Alema Korkuta, koja otvaraju nova čitanja umjetničkog rada samog umjetnika. 17. srpnja u HUIU galeriji Dalibor Martinis, višegodišnji koautor festivalskog cinemaniaca, otvorit će izložbu pod nazivom Krivotvorine, dezinformacije i smrznute slike koja slijedi niz recentnih izložbi u pozadini kojih je načeta tema odnosa dizajna i neoavangardne umjetnosti.

Zabavni program koji će oduševiti raznovrsnim žanrovima, predstavila je producentica Festivala Nataša Šimunov, koji od subote do subote donosi: DJ So_Chic, Zoran Predin & Damir Kukuruzović, Nipplepeople, Kultur Shock, Glitterbox, Livio Morosin Bend, Tv Istra Party – DJ Šurki, a program će zaključiti fantastični DJ Mario Kovač.

Uz izložbeni i glazbeni izbor, osiguran je i gastro program Street Food Festival „Food In Motion“ u Titovom parku, koji će ponuditi odličan festival ulične hrane uz ukusne kombinacije lokalnih namirnica, predstavljanje istarskih vinara, veliki izbor craft piva i ugodan popratni glazbeni program kao podloga za uživanje u uličnim delicijama pod zvijezdama. Ukupno će desetak lokalnih ugostitelja i proizvođača hrane ponuditi ukusna i vesela jela temeljena na lokalnim namirnicama. SuorganizatorStreet food festivala Tomislav Pranjić istaknuo je kako se ovom manifestacijom želi približiti publici moderni street food pokret koji se zasniva na lokalnim namirnicama, mašti i znanju autora te veseloj atmosferi koja je idealna za uživanje u kulinarskom umijeću. Street food u svijetu je sinonim za ukusna i originalna jela temeljena na lokalnim namirnicama i znanju pravih majstora kuhinje.

Nakon objavljenog Hrvatskog i Međunarodnog programa, od 21. lipnja bit će dostupna kupovina ulaznica za Arenu putem mrežne stranice. Info punkt će svoja vrata otvoriti 7. srpnja, gdje će se uz redovitu za filmsku večer u Areni (25,00kn), moći kupiti propusnice za umirovljenike (30,00kn) i studente (50,00kn), odnosno paket ulaznica za svih devet dana (165,00kn). Na svim ostalim festivalskim lokacijama ulaz je slobodan.