“More na stolu” u Fažani u nedjelju, 24. lipnja od 20.00 sati

Simbol Fažane, riba sardela… stalni je izazov za nove susrete na fažanskoj rivi, na malome trgu, u restoranu, konobi. Uz sardelu, tu je i maslinovo ulje i mediteransko začinsko bilje što će obogatiti darove mora na stolu, sve kroz tradiciju i nove recepte pripremanja raznolikih jela. Degustacija ribe u Fažani pravo je mjesto za nove susrete i nove spoznaje.

Priprema se 15-tak jela na bazi sardela koja će se moći probati u jednom od 3 menija.

Menu 1: Pâté od slanca sa slanim filetom, pohane sardele, leća s rajčicom i tikvicama, salata od cherry rajčice, fileta naranče i mariniranih sardela

Menu 2: Burger sa sardelama u pikantnom umaku, pikantni namaz od sardela s parmezanom i maslinovim uljem, leća s rajčicom, tikvicama, skutom i slancem, salata sa slanim sardelama, grahom, tikvicama i maslinovim uljem

Menu 3: Polpete od sardela s rajčicom i kaduljom, palenta s aromatičnim travama (rukola, ružmarin i kadulja), salata od tikvice, cherry rajčice, kukuruza i sardele, sardele na savor

Sajam istarskih gastro proizvoda na fažanskoj rivi inspiracija je za degustaciju i dopunu dojmove o istarskoj gastro tradiciji. Prisutni će moći degustirati i kupiti gastro proizvode kao što su maslinovo ulje, pršut, sir, skuta, med i vino.

U suradnji s fažanskim ribarima održat će se kreativne radionice Ribarske akademije sardela. Pozivamo posjetitelje da uz profesore Akademije nauče neku od ribarskih vještina tradicijskog ribolova:

Angelo Rabar – pletenje, krpanje mreža, Blaž Piton, Renato Tomašić – izrada čvorova, oplitanje bokobrana, Lučana Debeljuh i Sergio Tomašić – soljenje sardela, Franko Keršin i Emiliano Filipić – učenje veslanja batanama, Sergio Filipić – ješke, udice i tečaj pecanja, Orlić Nini – izrada mreža sa stalkom, Orlić Marina – živi svijet fažanskog plićaka. Svi zainteresirani javljaju se Danica Tomašić i Kveta Ljubić koje će im ukoliko to treba i na stranim jezicima uputiti što treba napraviti da bi dobili diplomu Akademije.

Mirisna simfonija Fažane Ove godine doživljaju Fažane dodajemo i mirisnu notu pinije koja će posjetiteljima trajnije evocirati uspomene na boravak u Fažani. Na Školi soljenja, posjetitelji su imali mogućnost sukreirati miris koji ćemo sada u suradnji s AromaArt Ivnom prezentirati. Na značaj pinije na fažanskoj rivi ukazati će i Udruga Zelen, koja će prezentirati recepte minulih vremena pripremljenih od pinjola, uz pripravke za benessere od pinije i čempresa.

Zabavni program: Klapa Intriga, Duo Mot i Duo Remi