Baletna papučica zamijenit će vojničku čizmu: Sve spremno za veliki baletni spektakl u Puli

Nekad važan prostor vojnih zona, a danas zapušteni dio Pule, kompleks Katarina Monumenti, ovih je dana ponovno pun radnika. No, oni ne rade na izgradnji budućeg nautičko turističkog već pripremaju pozornicu, gledalište, rasvjetu, ozvučenje za pravo kazalište u koje će se ovaj kompleks pretvoriti u petak, 29. lipnja u 21.30h na jednu večer.

Poznati hrvatski poduzetnik Danko Končar koji ima brojne investicije u Istri omogućio je na ovoj lokaciji u Puli veliko gostovanje baletnog ansambla HNK Zagreb s uspješnicom Gospoda Glembajevi. Cijela ova priredba ima i humanitarnu notu s obzirom na to da je sav prihod od kupljenih ulaznica namijenjen nabavci tri medicinska uređaja neophodna za pedijatrijski odjel Opće bolnice Pula.

Član uprave Kermas grupe Krešimir Raguž istaknuo je kako će sve biti spremno za petak i veliki kulturni spektakl.

– Radovi su u punom jeku i sve će biti spremno za baletni spektakl koji će ovoga petka po prvi puta biti izveden na otvorenom. Što se tiče samog prostora, namjerno smo ostavili bivše vojarne netaknutim kako bi Puležani mogli vidjeti kako je ovaj desetljećima zabranjeni prostor zaista izgledao. Ta transformacija ili demilitarizacija otoka Katarine koja će svoju kulminaciju doživjeti izvedbom baleta simbolički će označiti kraj jedne ere i početak novog života ovog dijela Pule. Baletna papučica zamijeniti će vojničku čizmu – kazao je Raguž koji je izrazio zadovoljstvo što se cijelih prihod od ulaznica usmjerava prema županijskoj bolnici u Puli.

Ravnateljica OB Pula Irena Hrstić izrazila je zadovoljstvo humanitarnom dimenzijom baleta.

– Iznimno me veseli što postoje zainteresirani pojedinci i tvrtke koji žele pomoći bolnici u opremanju, a posebice sam zadovoljna činjenicom da sredstva idu za Odjel pedijatrije, za naše najmlađe sugrađane – kazala je ravnateljica Hrstić.

Govoreći o medicinskim uređajima, voditeljica Odjela pedijatrije Mariela Miletić Janjušević kazala je da je riječ o modernim uređajima za suvremene trendove u pedijatriji te da se radi o uređajima koji su vrlo važni za najmlađe pacijente.

Planira se nabaviti holter EEG za 24-satno snimanje moždane aktivnosti, važan uređaj primarno za dijagnosticiranje epilepsije kod najmlađih, monitor vitalnih funkcija i dječji defibrilator.

– Iako se defibrilator ne koristi toliko često on je iznimno važan uređaj jer kod djece rođene sa srčanom manom postoji velika mogućnost korištenja toga uređaja. Monitor vitalnih funkcija vrlo je važan uređaj za uporabu kod svakog ozbiljnijeg pacijenta, djeca male dobi vrlo često ne znaju ili ne mogu govoriti ili reći što ih boli, stoga je vrlo važno kontrolirati vitalne funkcije – rekla je dr. Miletić Janjušević posebno naglašivši važnosti holter EEG-a za 24-satno snimanje moždane aktivnosti jer se on može primijeniti, ovisno o situaciji, u bolničkim uvjetima, kao i izvan bolnice, što znači da mnogi mališani ne bi morali biti zadržavani na bolničkom liječenju.

Pročelnica gradskog ureda za kulturu grada Pule Jasmina Nina Kamber najavila je kako će za sve posjetitelje biti omogućen besplatni prijevoz iz centra Pule na baletnu predstavu, kao i natrag u centar grada.

– Riječ je o plemenitom, humanom cilju. Prvi je to put da se ovo djelo izvodi na otvorenom, to je svojevrsna demilitarizacija kulturom, a da građani ne bi rekli da im je nezgodno doći jer nemaju prijevoz, organizirali smo besplatan prijevoz autobusom ispred Arene s polaskom u 20 i u 20.45 sati, te brodom “Melissa” ispred katedrale u 19.15, 20.15 i 21 sat. Povratak će biti nakon završetka baleta – kazala je Kamber.

Osim Končarevog Kermasa ovom projektu se pridružio i Tele2, a Krešimir Jurić, voditelj odjela poslovne prodaje kazao je kako njih prva baletna izvedba Gospode Glembajevih na otvorenom nije mogla ostaviti ravnodušnima.

– Kao kompanija koja podržava umjetnost, kulturu prepoznali smo jedinstvenost ovog projekta budući da je riječ o velikom djelu hrvatske književnosti koje je svoje utjelovljenje našlo u raznim kazališnim i televizijskim formama. Dodatni poticaj za uključivanjem u ovaj hvalevrijedan projekt svakako je i njegova humanitarna nota. Tele2 na globalnom nivou, pa tako i ovdje u Hrvatskoj, pomaže rad zaklade Reach for Change koja je fokusirana na unaprjeđenje života djece pa ćemo ovim projektom pomoći upravo njima, onima kojima je pomoć najpotrebnija. Ulaganjem u kulturu, ulažemo i u razvijanje identiteta naše zemlje, a pomaganjem djeci činimo najviše za svoju zajednicu – kazao je Krešimir Jurić, voditelj odjela poslovne prodaje u Tele2 Hrvatska.