Promenadni koncert na Forumu

U petak, 29.lipnja  u 20,30 sati na Forumu će se održati promenadni koncert u sklopu manifestacije Na ulicama i trgovima 2018. na kojem će nastupiti mješoviti zbor KUD “Matko Brajša Rašan” i gosti mješovita pjevačka grupa „Despina“. Na programu su popularne skladbe, skladbe istarskih kompozitora, strane skladbe i narodne u obradi. 

Organizator programa je SAKUD, suorganizator KUD „Matko Brajša Rašan“, a pokrovitelji Grad Pula i TZ grada Pule. 

Kulturno-umjetničko društvo “MATKO BRAJŠA-RAŠAN” osnovano je 1951. godine – i od tada do danas neprestano djeluje – što dovoljno govori o tradiciji i ljubavi koju članovi društva ulažu u vokalni glazbeni izraz. Zbor uspješno njeguje vokalni glazbeni izraz istarskog podneblja utkanog u djela hrvatskih skladatelja iz Istre ne zanemarujući suvremene skladbe istaknutih skladatelja iz drugih krajeva Hrvatske kao i djela starih majstora. Zbor je predstavljao Hrvatsku u Italiji, Češkoj, Rumunjskoj, Austriji, Poljskoj, Nizozemskoj, Slovačkoj, Ukrajini, Sloveniji i Bosni i Hercegovini te dobio brojne nagrade i priznanja i sa zborovima u tim zemljama  uspostavio trajna prijateljstva i suradnju. KUD ”Matko Brajša Rašan”, pored brojnih nagrada dobitnik je i Povelje Općine Pule i Ordena zasluga za narod. Zborom dirigira Irena Vladisavljević.

Mješovita pjevačka grupa “Despina” djeluje od 2008. godine. S petnaestak skupnih izvođačica i solista te odličnim glazbenim ansamblom, sastavljenim od vrsnih umjetnika, od samog je svog osnutka naišla na iznimno lijep prijem kod publike. Sadržajan i raznoliki repertoar “Despine” tematski i žanrovski pokriva cjelokupan, danas u nekoliko država razdijeljeni makedonski etnički prostor: vardarski, egejski i pirinski dio Makedonije, s ciljem da se široj kulturnoj javnosti predstave najreprezentativnija, antologijska ostvarenja jedinstvenoga makedonskog narodnog glazbenog i pjesničkog genija.

Živopisne narodne nošnje iz Povardarja u kojima “Despina” nastupa tip su svečane makedonske seoske oprave za nedjeljne i druge blagdane, i nadaleko su prepoznatljiv znak toploga, blagog, južnog makedonskog podneblja.

Voditelj „Despine“ je osebujni mladi glazbenik Toni Pernić.