Raskošan program 5. Istarskog festivala pašte u Žminju

Žminj po 5. put postaje središte okupljanja zaljubljenika u istarsku tradicionalnu tjesteninu. Fuži, pljukanci ili makaruni zatim rafioli glavne su zvijezde Istarskog festivala pašte, a za svečano otvorenje 30. lipnja pripremljen je i bogat program.

Na pozornici Zad kaštela najmlađi će Žminjci predstaviti svu raskoš istarske tradicije. Zaplesat će tako balun, sette passi i rašpu, izrecitirati stihove istarske poezije, zapjevati narodne pjesme Pala je škura noć, One tri naranče, Pojmo mi mala na samanj te dakako zasvirati roženice, harmoniku i šurle.

Da bi se tradicija sačuvala, ali i prenijela na buduće generacije održat će se i radionice izrade pašte kako za odrasle tako i za djecu. Upraljte ruke i zamjesite vlastito tijesto, a potom izradite omiljenu vrstu tjestenine. Mnogo je različitih naziva, ali sve ih veže da su utkani u tradicionalnu istarsku gastronomiju: biguli, pljukanci ili makaruni, fuži, rafijoli, tajadele, frkanci i brojne druge tjestenine.

Ovogodišnje izdanje Istarskog festivala pašte bogatije je no ikad, s više od 25 izlagača raznih proizvoda koji se vežu uz uživanje u tjestenini, dok je novitet ovogodišnje manifestacije proširenje na prostor Spod kaštela (ispod zidina Zad kaštela) gdje će se održati Žminj Craft Beer. Čak će 11 proizvođača craft pive predstavit svoje proizvode s bogatim programom za pivoljupce te mogućnost praćenja utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva.

Izlagači na festival pašte dolaze iz svih dijelova Hrvatske, od naravno Žminja, pa Svetog Petra u Šumi, Loborike, Pule, Motovuna, Buzeta, Labina, zatim Zagreba, Kaštel Kambelovca, Igrišća u Općini Jakovlje u Zagrebačkoj županiji, Đakova i Bilja u Osječko-Baranjskoj županiji, Cernika u Brodsko-Posavskoj te iz Varaždina.

Predstavit će se s proizvodima od aronije, vinima, sirevima, jogurtima, skutom, soljenom plavom ribom, inćunima i srdelama, ribljim paštetama, hobotnicama, tortama, kolačima, čokoladama, medom, pršutima, kobasicama, pancetom, mortadelom, salamama od mesa boškarina s tartufima, s mesom jelena, magarećim mesom ili pak mesom istarskog goveda s teranom i malvazijom, mašinama za izradu tjestenine i domaćih keksi, kremama od smilja, lavande i bršljana, uljem konoplje, konopljinim proteinskim prahom, konopljinim brašnom. Naravno, riječ je o industrijskoj konoplji, da ne bi bilo zabune. Dolaze nam u Žminj i gospodarstva koja se bave ekološkim uzgojem povrća, rezanaca s medvjeđim lukom, koprivom, vrganjima, šipkom, bućom itd.

Programi Festivala pašte i Žminj Craft Beera sjedinit će programe na podiju velike kuhinje cooking show-a Festivala pašte Zad kaštela, uz sljubljivanje pašte i pive, ali i kroz razna predavanja koja će se održati u Čakavskoj kući na temu pašte i pive.