IDA domaćin sastanka sedam zemalja partnera u projektu programa Horizon 2020

Danas, 03. srpnja,  je u sjedištu Istarske razvojne agencije u Puli održan sastanka partnera u projektu  EMPOWERING u kojem Istarska razvojna agencija – IDA sudjeluje kao jedini partner iz Hrvatske dok su ostali partneri iz Italije, Španjolske, Švedske, Rumunjske, Mađarske te Grčke. Projekt ukupne vrijednosti 11 milijuna kuna u stopostotnom iznosu financira se iz programa Horizon 2020., koji je usmjeren na istraživanje i inovacije. Direktor IDA-e dr.sc. Boris Sabatti na samom početku naglasio je kako je riječ o vrlo značajnom projektu za povećanje energetske učinkovitosti te jačanje zaštite okoliša na cijelom teritoriju Istarske županije.

Ovim projektom Istarska županija nastavlja strateški razmišljati, istaknuo je Sabatti te naglasio učinkovitu suradnju s istarskim gradovima Buzet, Labin, Novigrad, Pazin, Poreč, Pula, Rovinj i Vodnjan, koji su se uključili u projektne aktivnosti. Cilj je da istarski gradovi prvi u Republici Hrvatskoj u sklopu projekta izrade Akcijske planove za održivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena (SECAP), kojima će se predvidjeti konkretne i dugoročne mjere za osiguranje ekološkog, društvenog i gospodarski stabilnog okruženja za sadašnje i buduće naraštaje Istarske županije. Navedenim će se doprinijeti ciljevima strategije Europa 2030., koja je usmjerena na smanjenje emisije stakleničkih plinova za 30 posto, povećanje energetske učinkovitosti za 30 posto, povećanje udjela obnovljivih izvora energije za 30 posto te povećanje udjela biogoriva u prometu na 20 posto.

Suradnja s gradovima u navedenom području slijed je uspješne suradnje IDA-e s gradovima započele u projektu Life Sec Adapt, koji se financira iz programa Life 2014.-2020.