ŽMINJ JEDNA OD NAJTRANSPARENTNIJIH HRVATSKIH OPĆINA

U samo godinu dana Općina Žminj je s nedovoljnog skočila na vrlo dobar uspjeh. Aktualna je vlast na čelu s načelnikom Željkom Plavčićem transparentnost proračuna od pobjede na prošlogodišnjim lokalnim izborima dovela gotovo do izvrsnosti, što Žminj danas svrstava među najtransparentnije hrvatske općine. Izniman je to uspjeh na nacionalnoj razini.

Institut za javne financije predstavio je u Zagrebu dana 2. srpnja 2018. rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica. Općina Žminj je u ovom segmentu dobila ocjenu vrlo dobar (4), što ukazuje na činjenicu kako je naša općina jedna od najtransparentnijih općina u Lijepoj našoj. Smatram ovo vrijednim priznanjem koje predstavlja rezultat kontinuiranog rada i truda u rukovođenju lokalnom samoupravom, pošto je skok s dosadašnje ocjene nedovoljan (1) na vrlo dobar (4) od izuzetnog značaja za transparentnost upravljanja i raspolaganja javnim sredstvima u Općini Žminj te predstavlja enorman pomak koji je i bio cilj aktualnog vodstva. Transparentnost proračuna jedan je od najvažnijih pokazatelja kvalitete rada svake lokalne samouprave, stoga je ovogodišnje priznanje od vrlo velike važnosti za žminjsku općinsku upravu i zajednicu koja aktivno sudjeluje, ne samo u donošenju proračuna Općine Žminj, već i odluka te uživa vjerodostojnu i pravovremenu informiranost.

„Prosječna proračunska transparentnost, mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina, iz godine u godinu se popravlja i u četiri se posljednja ciklusa gotovo udvostručila s prosječnih 1,8 na 3,52. Ipak, usprkos poboljšanjima i vrlo dobrim prosjecima – županije 4,9, gradovi 4, općine 3,3 – i dalje su prevelike razlike, posebice među općinama, a brojni će gradovi i veliki dio općina morati još puno truda uložiti da zadovolje obveze Zakona o proračunu i Zakona o pravu na pristup informacijama, te preporuke Ministarstva financija”, izjavljuju iz Instituta za javne financije.

Ovo priznanje poticaj je i obveza rukovodstvu Općine Žminj na čelu s načelnikom da se i dalje trude zadržati status jedne od najtransparentnijjih općina u Republici Hrvatskoj, otvorene prema svojim građanima. Navedeno predstavlja recept uspješnosti i razlog je zadovoljstva stanovnika lokalne zajednice, čemu Žminj u suradnji sa svojim stanovnicima teži kao i otvaranju vrata i povjerenja svim trenutnim i budućim investitorima.

Skok s nedovoljne na vrlo dobru ocjenu predstavlja priznanje postignuto u jednogodišnjem periodu te je rezultat koji odskače od prosjeka. Žminj je uvijek bio smatran pitomim i pristupačnim, a to smo pretočili i u rad lokalne samouprave, te će se i u budućnosti raditi na postizanju maksimalnog povjerenja i transparentnosti svih donesenih odluka kao i raspolaganja javnim sredstvima te na aktivnom uključivanju stanovništva u još jači i kvalitetniji model participacije u proces planiranja i raspolaganja javnim novcem, što je jedan od temelja demokracije.