Poslovna delegacija iz Kine posjetila istarske proizvođače

Poslovna delegacija iz dvadesetmilijunskog kineskog grada Shenzhena predvođena direktorom Centra za razvoj i istraživanje Xia Yangom, posjetila je proteklog tjedna istarske proizvođače vina, maslinovog ulja, tartufa, ribljih prerađevina, lavandinog ulja i kozmetike. Riječ je o uzvratnom posjetu, koji je ostvaren nakon uspješnog sudjelovanja hrvatskih proizvođača na međunarodnom sajmu CEEC EXPO u kineskom gradu Ningbo u organizaciji Hrvatske gospodarske komore te poslovnih susreta u Shenzhenu proteklog mjeseca. Stoga su članovi kineske delegacije, nakon prvih ugovorenih poslova u Kini, posjetom poslovnim subjektima u Istarskoj županiji, željeli bolje upoznati proizvođače koji sa svojim visokokvalitetnim proizvodima imaju realnu šansu za uspjeh na velikom kineskom tržištu.

Na sastanku u HGK – Županijskoj komori Pula, direktor Centra Xia Yang i predsjednica HGK – ŽK Pula Jasna Jaklin Majetić, razmijenili su aktualne poslovne informacije o najefikasnijim alatima prodaje na kineskom tržištu (WeChatt), a posebno je pozdravljeno otvaranje Ureda HGK i Hrvatske turističke zajednice u Shanghaiju. Gosti iz Kine ponudili su pomoć i podršku za zastupanje hrvatskih gospodarskih interesa i u Shenzhenu gdje već postoji „Kuća hrvatskih vina“ koja djeluje kao stalna prodajna izložba vina iz Hrvatske.

U razgovorima i susretima na terenu naglašen je velik interes za uspostavljanje kvalitetnije poslovne suradnje s našim proizvođačima različitih vrsta roba i usluga, a za članice HGK ponuđena je mogućnost sudjelovanja na međunarodnom sajamskim manifestacijama u Shenzhenu 2019. godine pod posebnim uvjetima, ističe predsjednica HGK – ŽK Pula.

Kinesko izaslanstvo nastavilo je svoj boravak posjetom proizvođačima na području Dalmacije, posebno proizvođačima ribljih konzervi koji su već prisutni sa svojim proizvodima u Shenzhenu, te Dubrovniku, koji je najpoželjnija destinacija za kineske turiste, čiji broj dolazaka u Hrvatsku značajno raste.