SPOJ JAVNOG I PRIVATNOG U SVRHU PROMOCIJE LIŽNJANA, VODNJANA I ŽMINJA

Turističke zajednice Grada Vodnjana, te Općina Ližnjan i Žminj kreću u zajedničku promidžbu razgleda svojih mjesta i njihovih prirodnih, povijesnih i gastronomskih posebnosti. Iako dvije pripadaju jugu, a jedna gravitira unutrašnjosti poluotoka, ove su turističke zajednice prepoznale dobrobiti pa i ekonomičnost zajedničkog nastupa na tržištu i predstavljanja domaćim i stranim gostima. Rezultat takvog načina razmišljanja zajednički je letak koji će se naći u rukama gostiju ovih triju destinacija.

I to prilikom posjeta Ližnjanu, točnije Monte Madonni u Šišanu. Riječ je o podzemnom objektu poznatom i pod nazivom Svetica sagrađenom sredinom prošlog stoljeća u jeku hladnoratovske ere. O značaju te zaštitno atomske – nuklearne podzemne fortifikacije domaći i strani gosti slušat će od 13. srpnja do 7. rujna. U tom će razdoblju, petkom u 10 h kretati u besplatan razgled Svetice uz vođenje na engleskom i hrvatskom jeziku.

Bit će to prilika da se u Ližnjanu promoviraju Žminj i Vodnjan, budući da zajednički letak najavljuje i razgled Vodnjana koji se pak, održava od 10. srpnja do 23. kolovoza  Utorkom su vođenja organizirana na talijanskom i engleskom, a četvrtkom na njemačkom jeziku. Uz stručno vodstvo licenciranog vodiča sudionici razgleda doznat će zašto Vodnjance nazivaju Bumbarima, što se krije u najvećoj istarskoj crkvi, kako su se gradili kažuni, zašto je vodnjansko maslinovo ulje među najcjenjenijim uljima svijeta, te gdje je zasjedala inkvizicija.

Bogatstvo freski koje se nalaze u Kapeli Svetog Trojstva i Svetog Antuna u Žminju, svake srijede imju priliku vidjeti sudionici Žminj Toura, besplatnog razgleda Žminja na engleskom jeziku, koji također počinje u 10 h, a održava se od 11. srpnja do 5 rujna. Također, srijedom od 9 do 13 h Mali žminjski samanj u Kuli nudi suvenire, rukotvorine i domaće proizvode. Sudionici će obići i stare zidine koje opasuju jezgru mjesta, dok će, prolazeći starom cestom,“Štradom” slušati priču o stvarnom životu istarskog čovjeka.

Ove turističke zajednice, osim povijesnih i kulturnih znamenitosti, zajednički promoviraju i privatni sektor, odnosno ugostiteljske objekte, iznajmljivače bicikala, tenis klub, OPG-ove, trgovine, mljekaru, špilju, proivođače vina i maslinovog ulja. Takav se oblik sinergije javnog i privatnog sektora, navode iz TZ- a Ližnjana, Vodnjana i Žminja, pokazao punim pogotkom kad je riječ o promociji destinacije i njezinih specifičnosti. Glas se o nekom kraju na taj način dalje čuje, što je i smisao turističke promidžbe.

Pa će tako sudionicima navedenih razgleda, uz zajednički letak, nuditi i kupone za ostvarivanje popusta. B.R.B.sport u Šišanu tako nudi 10% popusta na uslugu servisa bicikli, 15% popusta na njihov najam kao i na odjeću koja nije na akciji. Restaurant Bodulka, ugostiteljski obrt Mario, Stari Cok, Kaminada, La Piazza i Stari Ribar, nude 10 % popusta na konzumaciju, odnosno na asortiman u OPG- u Traulin u Šišanu, a Tenis klub Ližnjan nudi 10 % popusta na najam terena.

Svi koji se utorkom ili četvrtkom odluče za razgled Vodnjana, koji ove godine bilježi svoje treće izdanje, putem bonova dobivaju besplatnu prezentaciju proizvoda i piće dobrodošlice u Fitoaromi, 50 % popusta na asortiman i boćicu lavande za kupnju iznad 600 kn u Uljari Tonin. Teraboto, Giachin, Meloto, San Antonio, Cossara, Burin i La Bronza nude 10 % popusta na sav asortiman. Bonovi omogućavaju besplatnu vođenu degustaciju maslinovog ulja u Bristu, 10 % jeftinija bit će konzumacija u restoranu kod Milana, a u Guranisu domaći i strani turisti dobivaju poklon vrećicu na potrošenih 100 kn..

Žminjska štuorija, već peta za redom, osim što obuhvaća Žminj Tour – besplatan razgled žminjskih znamenitosti, donosi putem bonova koje turisti dobivaju prilikom razgleda, 10% popusta na konzumaciju u Caffe baru Dani, Citty Cafeu Žminj, Žminjskoj oštariji i Restoranu pod Ladonjon. Na kupnju suhomesnatih proizvoda u OPG- u Žminjski gušti putem bona ostvaruje se popust od 10%, kao i na ulaznice u Špilju Feštinsko kraljevstvo. Mljekara Latus srijedom, svaki puni sat od 10 do 16 h, za 75 kn po osobi nudi aperitiv, jogurt, pet vrsta sira, vino i desert. Popusti za korištenje usluga Pedalistre također se nalaze na bonovima, pa će tako na besplatnom razgledu Žminja, turisti imati priliku iskoristiti 10 % popusta na najam bicikli, te na već ustaljenu biciklističku turu “Okusi žminjske tradicije” koja počinje srijedom u 16 h, a zaljubljenike u vožnju na dva kotača vodi stazom dugom 16 km.

Sve informacije o zajedničkoj suradnji Ližnjana, Vodnjana i Žminja, osim na zajedničkom letku u svakoj od turističkih zajednica, pronaći možete i na njihovim društvenim mrežama.