Mimohodom sjećanja obilježena godišnjica genocida u Srebrenici

Zamjenik gradonačelnika Grada Pule Robert Cvek sudjelovao je jučer u centru Pule na mimohodu sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Povorka se kretala od tržnice do Foruma gdje su, nakon prigodnog programa, u zrak pušteni bijeli baloni, a u more bačene bijele ruže s porukom da se “nikad ne ponovi, a žrtve ne zaborave”.

Bošnjačka nacionalna zajednica Grada Pule, u suradnji s Vijećem Bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije, Vijeća općina i gradova Istarske županije te bošnjačkih udruge zajednički su organizirali  Mimohod sjećanja na stradale žrtve genocida u Srebrenici.

Zamjenik gradonačelnika  obratio se prisutnima  sjetnim riječima, u nadi i vjeri da se nikad tako nešto neponovi, te dodao kako se Grad Pula svake  godine pridružuje inicijativi obilježavanja genocida u Srebrenici, što smatra bitnim kao poruku budućim naraštajima.

Manifestacija je financirana od strane Savjeta za nacionalne manjine i Grada Pule, Grada Vodnjana, Općine Medulin i Fažane. Manifestacija “Srebrenica 23” odavanje je počasti stradalim nevinim žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine i podsjetnik da se takvo što nikada više nikome ne dogodi. Genocid u Srebrenici događao se između 13. i 19. srpnja 1995. godine, tijekom rata u Bosni i Hercegovini, u kojemu je ubijeno više od 8.372 bošnjačkih muškaraca i žena s područja enklave Srebrenice.