Otvorena izložba fotografija “Milena”

Ovdje sam dobila Zlatnu Arenu za film Prekobrojna nakon koje su uslijedile i druge Arene. Međutim, ta je za mene bila najdragocjenija – u Puli sam postala glumica, izjavila je glumica svjetskoga glasa, Milena Dravić prilikom otvorenja izložbe u Srpskom kulturnom centru u Puli. Naime, ondje je u četvrtak navečer pred brojnim posjetiteljima otvorena njezina izložba jednostavnog ali upečatljivog naziva „Milena“.

Zaista sam počašćena jer je fotografija za razliku od filma onaj trenutak koji ostaje zauvijek zabilježen, bilo da se čuva u albumu ili će biti izložena na izložbi, ona je dragocjen dokument našega rada i našeg života, rekla je Milena Dravić istaknuvši kako je veseli što je pozvana da dođe na 65. Festival u Pulu.

Moja sudbina je vezana za Pulu i uvijek se u ovom gradu osjećam divno jer su ljudi divni i vole umjetnost, film i glazbu, sve što se prati u toj predivnoj Areni. Dolazila sam i s kazališnim predstavama tako da ja nisam imala onaj drastični prekid u dolascima kao mnogi drugi glumci. Pa me za Pulu, osim filmskih događaja vezuju i mnogi drugi, ispričala je napomenuvši kako je unazad tri – četiri godine imala težak period. Ali ja se borim i došla sam ovdje iako možda netko drugi ne bi došao, ali eto, ne dam se, moramo živjeti i stvarati svi zajedno, zaključila je.

Filmska diva, legendarna glumica Milena Dravić gošća je 60., jubilarnog Pulskog filmskog a nadamo se da će nas posjetiti i za jubilarni 70., izjavio je Milan Rašula, predsjednik Srpskog kulturnog centra. Od početka djelovanja Srpskog kulturnog centra u Puli 2014. godine Javna ustanova Pula film festival prepoznala nas je kao partnere što nam je izuzetno drago jer od tada uspješno surađujemo, rekao je Rašula.

Ravnateljica Festivala, Gordana Restović tom je prilikom istaknula da su nulti dan Festivala htjeli otvoriti upravo u toj galeriji: Naša gošća večeras nije samo jedna draga gošća, ona je legenda, zvijezda koja je s našeg festivala odnijela dvije Zlatne i šest Srebrnih Arena. Gospođa koja je snimila 60 filmova od kojih polovica prikazanih na velikom platnu Arene. Arena nju voli i ona je dio te Arene, rekla je Restović dodavši kako je izuzetna čast što je takva gošća došla proslaviti s Festivalom 65. rođendan.

Iskreno sam zahvalna na ovim divnim riječima koje ste mi uputili i jako sam sretna jer nisam očekivala da ću imati ovakav susret s ovoliko divnih ljudi, dodala je vidno uzbuđena Milena Dravić te se zahvalila Rašuli i ravnateljici Restović na kraju.

Izložbu povodom 65. Pulskog filmskog festivala priredili su Maja Medić i Stefan Arsenijević. Medić je rekla da je na izložbi samo određen segment mnogih fotografija odabranih u Jugoslavenskoj kinoteci u Beogradu zahvalivši se na suradnji Kulturnom centru Beograd, Jugoslavenskoj kinoteci, Udruženju dramskih umetnika Srbije, SKUC-u, Klubu Srba Istarske županije i Pula film festivalu.

Izložbu je otvorio Rade Šerbedžija: Milena je naša sadašnjost, Milena je naša mladost, naša prošlost, naša budućnost. Ona je čovjek dobre volje, ona je najtalentiranija. Milenine plave oči su sami film, film koji smo svi imali sve ove godine. Milena je čovjek koji spaja ljude, Milena je dobrota, Milena je razlog zašto smo ovdje. Sve ove fotografije svjedoče o jednoj čudesnoj osobi. Dirljive riječi „začinio“ je stihovima Tina Ujevića.
Rašula je još jednom ganuo Milenu Dravić otkrivši joj tajnu. Naime, nedugo nakon što je dobila prvu Zlatnu Arenu u Puli, kuća joj je opljačkana i ostala je bez nje. Međutim, za Milenu se izrađuje nova Arena koja će joj biti uručena na jesen u Beogradu, u legatu nje i njezina pokojnog supruga Dragana Nikolića.

Sve vas volim!, uzviknula je oduševljena Milena Dravić.

Večeras u 20 sati u Kinu Valli predstavit će se monografija Milene Dravić.

Foto: Pula film Festival