Svečano otvorena 65. Pula

Brojni autori, glumci, gosti i nezamjenjiva pulska publika, pozdravili su otvorenje 65. Pulskog filmskog festivala. Gužva na crvenom tepihu te redovi na blagajni najbolji su pokazatelji da će i ova Pula biti središnji ljetni filmski kulturni događaj.

Voditelji otvorenja, Danijela Trbović i Duško Ćurlić, uveli su više od 5000 posjetitelja u ovogodišnji program, a za izvođenje državne himne te himne istarske županije bio je zadužen Goran Karan.Ravnateljica Gordana Restović poželjela je uzvanicima dobre uspomene ovog izdanja i zahvalila umjetnicima što su Pulu izabrali za predstavljanje svojih filmskih naslova. Umjetnički ravnatelj Zlatko vidačković podsjetio je da se ove godine natječe čak deset hrvatskih filmova i sedam manjinskih koprodukcija, no i da je, izuzev dugometražnih filmova, u program uvršten i niz premijernih nastavaka dramskih serijala.

Izaslanik predsjednika Vlade, državni tajnik u Ministarstvu kulture, Krešimir Partl, istaknuo je da se na Pulskom filmskom festivalu slavi bogata tradicija hrvatskog filmskog stvaralaštva te da su filmska djela ključan i neizostavan dio hrvatske kulturne baštine i identiteta, a brojne nagrade koji su autori ostvarili diljem svijeta, kao i prisutnost hrvatskih audio vizualnih djela na stranim tržištima, neprocjenjiva je promocija Republike Hrvatske i dokaz kvalitete hrvatskog filmskog stvaralaštva.

Posebnoj gošći Festivala, glumačkoj divi čija je karijera neizbrisivo obilježila Pulski filmski festival, Mileni Dravić, upućena je posebna zahvala, a publika je dugim pljeskom iskazala poštovanje prema njenom radu i karijeri koju je rado predstavljala u Puli.

Velikanu Alfiju Kabilju, jednom od najprisutnijih autora filmske glazbe, čiji naslovi danas nose kultni status, uručena je nagrada Marijan Rotar, a autor je nagradu neskromno posvetio svim glazbenicima i autorima koji su tijekom njegove karijere sudjelovali u stvaranju filmske glazbe.

Nakon svečanosti otvorenja, redatelj Zrinko Ogresta uručio je nagradu Fabijan Šovagović legendarnom glumcu Igoru Galu, čije je djelo ostavilo trajni trag u povijesti hrvatskoga filma.

Uvod u devetodnevni program pripao je kratkometražnom filmu U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga  (r. Karla Lulić), te potom dugometražnom filmu Aleksi (r. Barbara Vekarić).

Foto: Pula Film Festival