Dobri duh Boška Petrovića u Grožnjanu, domaćoj jazz meki

Dobri duh Boška Petrovića, našeg svjetski priznatog jazz genija i glazbenog filantropa, oživljava svako ljeto u drugoj polovici srpnja u Grožnjanu, domaćoj jazz meki, na festivalu Jazz is Back! BP koji okuplja svjetske umjetnike, majstore glazbe.

Dobro su nam poznata domaća i svjetska glazbena postignuća Boška Petrovića (BP), no svi koji su imali priliku upoznati Boška znaju da je njegova jedinstvena nota bila nesebično dijeljenje ljubavi prema jazzu i edukacija svih glazbenika o kulturi i kvaliteti jazza, neovisno kojeg su glazbenog žanra. On je naprosto uživao u jazzu, volio jazz i rado ga je dijelio sa svima filantropski, kako to samo majstori znaju. Tu njegovu specifičnu notu, uz vrhunsku izvedbu, svake godine oživljavaju domaći i strani glazbeni umjetnici na najdužem hrvatskom festivalu posvećenom jazzu – Jazz is Back! BP. I to na najbolji mogući način dijeleći istu ljubav, žar, znanje, polet i energiju s mladima kako bi se Boškov dobri duh prenio i na buduće naraštaje.

Nakon prošlotjednog svečanog otvorenja kojim je dominirao JM Jazz World Orchestra, koji okuplja osamnaest izuzetnih mladih jazz glazbenika iz dvanaest zemalja, festival nastavlja svoju bogatu tradiciju koncertnih večeri koje su otvorene i besplatne za širu javnost.

Publiku do konca srpnja u Grožnjanu očekuju Nocturnal Four, Ratko Zjaca-gitara, Stefano Bedetti-saksofon, Renato Chicco-orgulje i Marco Frattini-bubnjevi, Chui & Jazz orkestar Hrvatske radio televizije s Andreasom Marinellom, te Borna Šercer s Vojkanom Jocićem, Elvisom Penavom i Hrvojem Gallerom. Tu je i Mike Sponza, svjetski priznati blues gitarist kao i vrhunski pedagozi Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži Luis Bonilla, američki trombonist, dirigent i voditelj-mentor JM Jazz World Orchestra, Thana Alexa Pavelić-senzacionalan vokal, Branko Sterpin-truba, Vladimir Samarđić-gitara, Joe Kaplowitz-klavir, orgulje, tuba, Elvis Stanić-gitara, i John Riley-bubanj te brojni drugi umjetnici.

Ljetna škola jazza i festival čine cjelinu kojoj je cilj njegovati umjetnost jazza, a Grožnjan je već odavno upisan na listu svjetski poznatih jazz destinacija koje svako ljeto primami brojne posjetitelje i najveće svjetske glazbenike. Tokom 14 dana festivala svaka kala u Grožnjanu tokom cijeloga dana okupana je glazbenim notama vrhunskih majstora ali i mladih naraštaja koji otvorena uma upijaju sva znanja kako bi i sami mogli postati autentični jazz glazbenici, poput BP-a, kojima je improvizacija vesela, spontana igra.

Posebna glazbena poslastica ovog festivala je večer posvećena njegovanju glazbenog izričaja Boška Petrovića kojeg će oživjeti Jazz Continuo – Vid Jamnik, vibrafon, Primož Grašić, gitara i Mario Mavrin bas-gitarist i kontarbasist. Grašić i Mavrin bili su sastavni dio Boško Petrović trija koji je itekako znao, uz vlastiti originalni glazbeni izričaj, dati dosta prostora i svojim kolegama što pokazuje vrlinu skromnosti vrhunskih umjetnika i majstora.

Program preostalih koncertnih večeri koje počinju od 21 sat:
19.7. Thana Pavelić & Grožnjan predavači na Ljetnoj školi
Robby Ameen,Vladimir Samarđić, Joe Kaplowitz, Luis Bonilla, Elvis Stanic, Branko Sterpin
20.7. Nocturnal Four – Renato Chicco, Ratko Zjača, Marco Tratini, Stefano Bedeti
21.7. They’re Back – Nika Turković, Matija Cvek, Valdemar Kušan & Grožnjan All Stars
22.7. Chui & Jazz orkestar Hrvatske radio televizije s Andreas Marinello
23.7. Borna Šercar’s Jazziana Croatica
Vojkan Jocić, Elvis Penava Hrvoje Galler, Borna Šercar
24.7. Mike Sponza -“Made In The Sixties”
25.7. Glazba Boška Petrovića – Jazz Continuo
Primož Grašić, Vid Jamnik, Mario Mavrin
26.7. Mentori & Studenti
Ljetna jazz škola Hrvatske glazbene mladež & Croatia drum camp finalisti
27.7. Mentori & Studenti
Ljetna jazz škola Hrvatske glazbene mladež & Croatia drum camp finalisti
www.hgm.hr