U nedjelju 22.srpnja Rimski Valbandon od 20.00 sati

Rimski Valbandon očekuje vas u nedjelju, 22. srpnja 2018. na valbandonskoj plaži od 20,00 sati .  Na prostoru nekadašnje rimske vile posjetitelji će upoznati izuzetno bogatu rimsku prošlost današnje Općine Fažana. Info panoima prezentirat će se nekadašnja tvornica amfora u Fažani, ostaci rimske vile u Valbandonu i uljare u Šuridi.

Kroz program moći će se doživjeti tipičan dan u rimskom ljetnikovcu i ljetnom vrtu Gaia Lecaniussa Bassa, susresti se sa zanatlijama tog vremena: kamenoklesarom, tkaljom, stolarom, košaračem, užarom, lončarom, kovačem..
đacima i učiteljem rimske škole te sudjelovati u dječjim igrama i kreativnim radionicama – izrada frizura, buketića od lavande, udaraljki i mačeva.

Posjetitelji će se moći družiti i s osobama različitih društvenih slojeva rimskog društva – bogatašima, vojnicima, trgovcima, gladijatorima, a da bi zabava bila potpuna, biti će tu i žongleri s vatrom i naravno neizbježne gladijatorske igre.

Čaroban ugođaj upotpunit će dekoracija baklji, svijeća, lovorovi vijenci, mirisi lavande i glazba.

Od gastro ponude nudit će se jela originalne rimske kuhinje – menija starog 2000 godina: bezkvasna pogača, svinjsko pečenje s aromatičnim začinskim travama, skuše u umaku od sezama, začinjena leća i slanutak, lubenice, dinje i mulsum – vino začinjeno medom.