„Fažanski sutoni“

Istarska glazbena scena mladih, Turistička zajednica Općine Fažana i Župa sv. Kuzme i Damjana  pozivaju Vas na koncert klasične glazbe „Fažanski sutoni“ koji će se održati  u ponedjeljak, 23. srpnja u 21,30 sati u crkvi Sv. Kuzme i Damjana u Fažani.

Nastupaju

  • Petar Njegovan, viola
  • Sandro Vešligaj, klavir 

Festival klasične glazbe Fažanski sutoni ciklus je komornih koncerata koji svojom jednostavnošću i nenametljivošću ispunjava sakralni prostor odabranim glazbenim programima i promiče glazbenu umjetnost i kulturu te potiče stvaralaštvo i promicanje mladih akademskih istarskih glazbenih talenata. 

Program koncerta klasične glazbe:

Koncert  “Dijalog struna”

 

Program:

 

Johannes Brahms:      Sonata za violu i klavir u f-molu, op.120, br.1:

  1. Allegro appassionato
    II. Andante un poco adagio
    III. Allegretto grasiozo
    IV. Vivace

 

Henri Vieuxtemps:      Elegie za violu i klavir, op.30

  1. Rahmanjinov:  Vocalise za violu i klavir

Jules Massenet:          Meditation za violinu i klavir

Vittorio Monti:            Czardas za violinu i klavir

 

 

Biografije izvođača:

 

PETAR NJEGOVAN

Rođen je u Puli 22.9.1994. godine. Svoje glazbeno obrazovanje započinje u klasi prof. Sanje Pančevski u OGŠ “Slavko Zlatić” u Poreču. Nakon završenog  osnovnoškolskog obrazovanja, školovanje nastavlja u SGŠ “Ivan Matetić Ronjgov” u Rijeci u klasi prof. Danijela Trinajstića a maturira u klasi prof. Krunoslava

Marića. Prvu godinu studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu odslušao je u klasi profesorice  Marije Čepulić. Trenutno studira u klasi profesora Emila Cantora na Akademiji za glasbo u Ljubljani.

Godine 2007. sudjelovao je na Državnom natjecanju učenika i studenata  glazbenih i plesnih  škola, kao član komornog sastava s kojim su osvojili 1. mjesto i 2. nagradu u svojoj kategoriji. Iste je  godine sa komornim sastavom sudjelovao na “3. INTERNATIONAL MUSIC COMPETITION” u Trstu za koje su dobili diplomu. Kao osnovnoškolac nastupao je redovito na koncertima a to se održalo i u srednjoškolskom obrazovanju gdje nastupa kao solist, član komornih sastava i orkestra. Nastupio je u ciklusu Glazbene mladice Istarske glazbene scene mladih koja promovira mlade talente svoje regije na koncertima u Puli, u Povijesnom muzeju i Istarskom Narodnom Kazalištu, Novigradu, Buzetu i Labinu. Kao maturant dobio je priliku svirati kao solist uz gudački orkestar svoje škole u sklopu “Prvih Kresnikovih  dana” održanih u Pomorskom i Povijesnom muzeju u Rijeci na jednoj od najbolje izrađenih Kresnikovih violina. Ljeto 2013. pohađa dio masterclass-a kod maestra Dejana Bogdanovicha u Chioggi-Venezia (Italija) te svira na  koncertu polaznika u Auditoriumu San Niccolo’. Tijekom istog ljeta nastupa u sastavu „Istraphonic orchestra“ pod ravnanjem maestra Denisa Modrušana u Eufrazijevoj bazilici u Poreču, Umagu i Labinu te u sastavu „Trio con brio“ u Vrsaru i Taru. Na Silvestrovo 2013. nastupa kao gost na cjelovečernjem koncertu sopranistice Cynthije Hansell Bakić uz klavirsku pratnju Vesne Ivanović Ocvirk. Kao student (ak.god. 2013./2014.) član je Zagrebačkog orkestra mladih sa kojim je u sklopu dvaju projekata nastupao u maloj dvorani koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog od kojeg je jedan projekt ostvaren pod ravnanjem maestra Jonathana Tilbrooka. Nastupao je i sa Venezuelanskim orkestrom mladih u velikoj dvorani koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.

 

SANDRO VEŠLIGAJ

Rođen je 1991.g. u Puli. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje završava na Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova – Pula. Maturirao je na klavirskom (u klasi Biserke Kuhta, prof.) i teorijskom odjelu. Nakon preddiplomskog i diplomskog studija klavira na riječkom područnom odjelu MA Zagreb, završava i poslijediplomski umjetnički specijalistički studij na Muzičkoj akademiji Zagreb te stječe akademski naziv sveučilišnog specijalista muzike (mentor: izv. prof. art. Vladimir Babin, komentor: red. prof. art. Jakša Zlatar). Sudionik je i dobitnik brojnih visokih nagrada na nacionalnim i međunarodnim  natjecanjima: HDGPP solisti (2007, 2011, 2013), komorni sastavi (2008, 2011), Mladi virtuozi u Zagrebu (2010), Pianoforte-Poreč (2010), Chopin Golden Ring u Sloveniji (2010), Lions Grand Prix-Rijeka (2011), Premio Marizza Trieste (2013). Značajni su i nastupi u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci povodom obilježavanja 200. obljetnice rođenja  F. Chopina 2010. g. kao i 2014. g. na 100. obljetnici Skrjabinove smrti u velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu. U više navrata nastupao je u ciklusima mladih glazbenika Glazbene staze u maloj dvorani Lisinski u Zagrebu, Glazbene mladeži Mo. Vinko Lesić u Splitu, Virtuoso, Hrvatske glazbene scene mladih, Istarske glazbene scene mladih… Ističu se i njegovi solistički recitali u HNK Split i INK. Uz navedene koncertne prostore ostvario je nastupe diljem Hrvatske, kao i u Sloveniji, Austriji, Italiji, Srbiji te BiH. Osim kao solist, redovito koncertira i kao komorni glazbenik i korepetitor. Dobitnik je Oskara znanja za ak. g. 2011/2012, nagrade za izvrsnost koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti

obrazovanja i sporta. Godine 2013. proglašen je najboljim studentom prvostupnikom Muzičke akademije Zagreb, a 2014. također je jedan od magistara generacije. Zaposlen je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u zvanju višeg asistenta.