Folklorna večer – KUD „Uljanik“

Druga od tri folklorne večeri, manifestacije Na ulicama i trgovima 2018, održati će se sutra 24. srpnja na Forumu  s početkom u 20.30 sati.  U programu sudjeluje KUD „Uljanik“ i gosti Društvo Perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“. Organizator programa je SAKUD, suorganizator KUD „Uljanik“, a pokrovitelji Grad Pula i TZ grada Pule.

KUD “Uljanik” će se predstaviti sa svim svojim skupinama. Pripremili su raznoliki program u kojem ćete vidjeti različite istarske plesove, svirku na različitim istarskim narodnim instrumentima te plesove iz ostalih krajeva Hrvatske. 

KULTURNO – UMJETNIČKO DRUŠTVO “ULJANIK” ove godine obilježava 51 godina kontinuiranog djelovanja. Društvo ima 6 grupa, 2 glazbene i 4 plesne. Osim koreografija tradicijskih plesova užeg zavičaja na repertoaru ima plesove iz gotovo svih krajeva Hrvatske. Posjeduje zavidan fundus narodnih nošnji. Sudjelovalo je na brojnim županijskim, republičkim i međunarodnim smotrama i festivalima. Dobitnikom je mnogih priznanja i nagrada.

 Društvo Perojskih Crnogoraca “PEROJ 1657”osnovano je 15.11.2000.godine. Četiri su sekcije okosnica rada društva: pjevačka sekcija, folklorna sekcija, sekcija za očuvanje povijesne i kulturne baštine Peroja te sportska sekcija. Pjevačka grupa “Peroj 1657” njeguje stare perojske pjesme, te je 2004.godine izdan CD ”Starinske perojske pjesme”. Folklorna sekcija formirana je krajem 2003.godine. Zahvaljujući stručnosti koreografa, Sekcija bilježi nastupe na međunarodnim i republičkim smotrama, te nastupima na lokalnim priredbama. Programom rada Sekcije zacrtani su Crnogorski plesovi i istarski balun. Grupa je podijeljena na stariji i mlađi naraštaj.