Na ulicama i trgovima u 21.00 sat na Portarati

U sklopu manifestacije  Na ulicama i trgovima, u ponedjeljak, 23.srpnja s početkom u 21 sat na pulskom trgu Portarata održat će se koncert pulskog benda MUSICITTA’ – AUTORSKA VEČER. Pokrovitelji koncerta su Grad Pula i TZ Grada Pule, a organizator je MUSICITTA’ bend.

Grupa Musicitta’ je glazbena skupina iz Pule (Istra, Hrvatska)

Na koncertu 23. srpnja  2018.  MUSICITTA’ bend nastupit će u slijedećem sastavu:

Samanta Stell ( flauta, wind synth, prateći vokal ), Damir Vukelja ( gitara ), Roberta Goldin ( vokal ), Darko Brajković ( bas gitara ), Andrea Rojnić ( klavjature, vokal, prateći vokal ), Vedran Vojnić ( bubnjevi, prateći vokal )

Pjesme s autorskog CDa su:  Mi me insogno, Vicin de mi, Ciacole, Bala, Bora, Per far i bigoli ghe vol sardele, Soto le stele…Ancora un litro de quel bon, Do iosse de rosada…Aria de casa

MUSICITTA’

Godine 2012. Samanta Stell, renomirana pulska flautistica sastavila je skupinu glazbenika različitih  afiniteta i glazbenih iskustava u band pod nazivom Musicitta’. U narednih šest  godina Musicitta’ se profilirala kao glazbeni sastav  s vjerojatno najširim repertoarom talijanske glazbe u regiji.

U proteklom periodu  postave su se mijenjale, pa  je s vremenom bend postao svojevrsna “institucija” kroz koju su prošli različiti glazbenici , s kojom su pjevali različiti pjevači, a osnivačica Samanta Stell  i  gitarista Damir Vukelja-Dado ostali su  jedina konstanta u bandu.

Unatoč  navedenim izmjenama članova,  bend je ipak glazbeno evoluirao,  prvenstveno stoga što se “veteranski” dvojac  razvijao kao autorski tandem.  Započeli su pisanjem originalnih aranžmana čime je band u kreativnom smislu  nadišao golu “cover“ izvedbu, tako da u  današnjem trenutku gotovo sve skladbe koje grupa Musicitta’ izvodi karakteriziraju originalni autorski aranžmani. Dakako, naredni korak bilo je stvaranje autorske glazbe.

Autorski CD “Mi Me Insogno” ( tekstovi pjesama su na istroveneto dijalektu )

Početkom 2017. godine Damir Vukelja  piše skladbu “Sanjam”, za koju zajedno sa Samantom Stell radi i aranžman. U tijeku kreativnog procesa pridružuje im se i pisac Silvio Forza, koji za pjesmu  piše tekst  na Istro-venetu.  Ovom prilikom pjesma je dobila i novo ime: „Mi me insogno“. Otpjevala ju je Roberta Goldin, pjevačica sa stalnim boravkom u Bologni, koja je unatoč ovoj zemljopisnoj distanci, uz Samantu Stell i Damira Vukelju  održala status glazbenice s najdužim stažom u bendu.

Iste godine u proljeće “Mi me insogno” prijavljuju na Festival  istro-venetskog narječja “Dimela cantando” na kojem pjesma ima i svoju praizvedbu i to trostruku: u Muggi, Kopru i Bujama.

Motivirani dobrom suradnjom s tekstopiscem Silviom Forza, te reakcijama slušatelja, kako onih na Festivalu tako i onih koji su pjesmu čuli putem Interneta ili u radijskoj difuziji, određen je smjer narednog autorskog djelovanja, pa se kreacija usmjerava i stilski i lingvistički u sličnom  pravcu. Rezultat ovog rada je glazbeni CD s autorskim skladbama pod nazivom “Mi me insogno”.

Za ovaj je CD Silvio Forza, napisao originalne tekstove za četiri skladbe, te k tome još i tekst za jednu adaptaciju tradicionalnog napjeva. Osim njega, Samanta Stell je također napisala jedan tekst, a tu su i tekstovi njenog djeda, pokojnog pulskog kreativca i pjesnika Stefana Attilia Stell, kojem je u završnoj skladbi na CD-u, posvećen stanoviti recitativni-glazbeni “hommage“. Glazbu za ovaj zadnje navedeni broj napisao je klavirista benda Andrea Rojnić.

Glavninu  glazbenog materijala komponirali su “veterani” – Damir Vukelja je samostalni autor pet pjesama, a sa Samantom Stell koautorski potpisuje još dvije skladbe. Ovaj dvojac je autor aranžmana za sve kompozicije.

Novosti:

  1. godine pobjeđuju na Festivalu dell’Istroveneto “ Dimela Cantando” s pjesmom “No me par vero” ( Prva nagrada stručnog žirija ). Glazbu je napisao Damir Vukelja-Dado, a tekst Samanta Stell, dok aranžman potpisuju zajednički.

Nakon toga, uslijedio je poziv s TV Koper-Capodistria, gdje je snimljen i dokumentarac o samom bendu, propraćen  snimkom koncerta “u živo” isključivo s autorskim skladbama. Ova emisja Tv Kopra biti će emitirana na jesen.