Novom web aplikacijom Grad Pula svojim sugrađanima olakšava prijelaz na sustav selektivnog prikupljanja otpada

Grad Pula kao prvi grad u Hrvatskoj pokrenuo je novu, inovativnu aplikaciju pod nazivom Razvrstaj.me Plus koja građanima omogućava jednostavno svakodnevno snalaženje u razvrstavanju otpada. Aplikacija je zamišljena kao asistent građanima kako bi na što jednostavniji način te što učinkovitije razvrstavali otpad na kućnom pragu te na jednom mjestu bili u mogućnosti saznati sve relevantne informacije vezane za sustav selektivnog prikupljanja otpada na području Pule.

Aplikacija obuhvaća široku tražilicu sa preko 700 pojmova, prikaz lokacija svih zelenih (eko) otoka na području grada, i sve to na interaktivnoj karti gdje je moguće dobiti i upute kako do određenog zelenog otoka doći, zatim raspored odvoza otpada po mjesnim odborima, osnovne informacije o radu reciklažnih dvorišta, datoteke brošura o selektivnom prikupljanju po mjesnim odborima i slično.

Svrha uvođenja aplikacije je maksimalno olakšavanje prelaska na sustav selektivnog prikupljanja otpada svim građanima na području grada čime mogu ostvariti značajne uštede te ispravnije odvajati određene proizvode i materijale za koje nisu sigurni gdje se i kako ispravno odlažu.

Baza podataka pojmova konstantno raste, koristi ažurne informacije, a važno je napomenuti i da se radi o takozvanoj cloud usluzi.

Aplikaciju je izradila tvrtka Reinvent j.d.o.o. iz Pule, iz koje dodatno napominju da se radi o web aplikaciji te da za razliku od već postojećih sličnih aplikacija nikakva posebna instalacija same aplikacije nije potrebna, već se otvara u bilo kojem modernom web pregledniku. Aplikacija je osim za osobna računala također prilagođena mobilnim i tablet uređajima, te ju je moguće koristiti bilo kada i bilo gdje, na prostoru gdje postoji pristup internetu.

Razvrstaj.me Plus prva sadrži naprednu tražilicu vrsta otpada iz baze podataka koja prilikom unosa naziva otpada već nudi korisnicima rezultate za koje postoje upute o odlaganju. Baza podataka konstantno raste, a moguća je i sugestija korisnika putem e-maila za dodavanje vrste otpada koju putem aplikacije nisu uspjeli pronaći kako bi doprinijeli što boljoj informiranosti javnosti.

Aplikacija je izrađena u suradnji s Pula Herculaneom d.o.o.o. te je prilagođena podacima za grad Pulu uz pripadajući vizualni izričaj u skladu sa brandingom Grada. Također, obzirom da je Pula iznimno turistički osviještena, autori najavljuju kako je plan u budućnosti aplikaciju sa pripadajućom bazom podataka prevesti na engleski jezik kako bi inozemnim posjetiteljima također olakšali razvrstavanje otpada, pogotovo u privatnom smještaju.

Kao temelj aplikacije Razvrstaj.me Plus korištena je javno dostupna inačica aplikacije Razvrstaj.me, ranije zamijećena na razini Hrvatske, koju je autor Reinvent j.d.o.o. obogatio dodatnim modulima i prilagodio potrebama grada Pule, te u suradnji sa Gradom izradio svojevrstan pilot projekt za konkretnu jedinicu lokalne samouprave kako bi olakšali svojim sugrađanima pripremu za selektivno prikupljanje otpada.

Aplikaciju možete pronaći na službenim web stranicama Grada Pule http://www.pula.hr/hr/ ili izravno na poveznici pula.razvrstaj.me.