Talijan Marco Cecchinato pobijedio u Umagu, organizatori najavili još veći spektakl za 30-tu obljetnicu turnira

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović: ATP Umag je veliki sportski događaj koji snažno doprinosi turističkoj promociji Umaga, Istre i cijele Hrvatske

Marco Cecchinato podigao je veliki plavi pehar namijenjen pobjedniku Plava Laguna Croatia Opena Umag nakon pobjede u finalu nad Guidom Pellom sa 6:2, 7:6 (4). Tenisač sa Sicilije postao je tako tek drugi Talijan koji se može pohvaliti titulom jedinog hrvatskog ATP turnira budući da je prije njega to pošlo za rukom jedino njegovom sunarodnjaku, Fabiju Fogniniju.

Bio je ovo sjajan tjedan za mene i presretan sam što iz Umaga odlazim s trofejem. Ovo je uspjeh cijelog mog stožera”, rekao je 25-godišnji Talijan. Pobjednički pehar Cecchinatu je uručila Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, koja je iz prvog reda tribina, u društvu slovačkog predsjednika, Andreja Kiske, uživala u 29. umaškom finalu. Predsjednik Uprave Plave Lagune, Neven Staver, Cecchinatu je uručio pobjednički ček.

Za Cecchinata, koji je zablistao nedavno na Roland Garrosu plasmanom u polufinale, ovo je druga titula u karijeri. S novih 250 bodova iz Umaga, Talijan će od ponedjeljka na novoj ATP listi ostvariti najbolji renking karijere – 22. mjesto.

Guido Pella i iz trećeg je finala u karijeri ostao bez konačne nagrade, ali neće nezadovoljan otići iz Umaga budući da će napredovati za 15 mjesta. “Marco je ovog puta bio predobar. Igrao sam dobro, ali nije bilo dovoljno… No, planiram se vratiti u Umag, volim ovaj turnir, grad, plaže, sve mi se sviđa. Ako ću imati šansu, vratit ću se”, rekao je Argentinac.

Finale umaškog turnira odigrano je pred prepunim stadionom, a u 10 dana trajanja najvećeg hrvatskog sportskog eventa Stella Maris je posjetilo više od 100.000 posjetitelja. Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, izjavila je: “Sjajno je u Umagu večeras. Ovo je veliki sportski događaj koji snažno doprinosi turističkoj promociji Umaga, Istre i cijele Hrvatske.”

Nagrada za ATP vino dodijeljena Claudiu Tomazu  Uz vrhunski tenis posjetitelji su uživali u proteklih 10 dana u nastupima domaćih i međunarodnih glazbenih zvijezda te u najboljem što Istra nudi u gourmet i vinskoj ponudi. Na dan finala tradicionalno je uručena nagrada za ATP vino godine. Nagradu koju je dodijelila Predsjednica Republike pripala je Claudiu Tomazu za “odležanu malvaziju”. Nagradu su na vinskim degustacijama “Skrivene čari istarskih vina” odabrali posjetitelji umaškog turnira. Organizatori su najavili kako već danas počinju pripreme za iduću godinu, kada će umaški turnir proslaviti 30. obljetnicu.